Thialf mag besparing door zonnepanelen houden van de provincie Friesland

Thialf hoeft geen subsidie in te leveren, als na het inschakelen van de zonnepanelen de energiekosten voor het ijsstadion straks fors omlaag gaan.

Gedeputeerde Friso Douwstra maakte deze week zijn voorstel bekend voor de aanpassing van de zonnepanelen op het dak van het Heerenveense ijsstadion. Zoals eerder aangekondigd wil hij de volledige kosten van 400.000 euro voor zijn rekening nemen. Na de aanpassing kunnen de panelen wat brandverzekeraars betreft weer worden ingeschakeld.

In oktober kondigde de gedeputeerde aan dat die investering de provincie ook iets oplevert: omdat de energiekosten van Thialf dan flink omlaag gaan, kan ook de jaarlijkse structurele subsidie voor het ijsstadion worden beperkt. Van de 542.000 euro per jaar zou dan 120.000 euro af kunnen, en ook de gemeente Heerenveen zou de eigen bijdrage voor Thialf dan kunnen terugschroeven. Die aankondiging was in lijn met het rapport van de commissie Eringa, die de financiële toekomst van het ijsstadion onder de loep had genomen.

Douwstra wil nu de subsidie voor Thialf de komende jaren toch in stand houden, ondanks de besparing in energiekosten.

‘Als minder nodig is, krijgen we dat uiteindelijk wel terug’

Woordvoerder Marcel de Jong laat weten dat het om een geschatte besparing gaat, die eerst nog maar uit moet komen. Daarom wil de provincie Thialf nu eerst toch het volledige bedrag blijven betalen. ,,We beginnen met 542.000 euro. En blijkt minder nodig te zijn, dan krijgen we dat uiteindelijk wel terug.”

De Jong vindt dat geen sprake is van een verkapte extra subsidie, die het ijsstadion ook voor andere doeleinden kan gebruiken. ,,Als Thialf het in z’n hoofd zou halen om hier bijvoorbeeld nieuwe Zamboni’s van te kopen, wat niet de bedoeling is, dan komen wij daar wel achter.”

De woordvoerder zegt dat hiermee de positie van de provincie ook niet is veranderd. ,,Uiteindelijk krijgt Thialf het reële bedrag dat ze nodig hebben. Wij zullen erop toezien dat zo laag mogelijk te houden.”