Vakantie in eigen land populair in de kerstvakantie

Aangeboden door: leistert.nl

Even weg van huis, zonder het risico te lopen op een besmetting met het coronavirus in het buitenland; een vakantie in eigen land is populair voor de komende kerstvakantie

Veel gezinnen huren een chalet of vakantiewoning op een vakantiepark in Limburg, Zeeland of bijvoorbeeld Noord-Brabant. Voordeel van Limburg is de mogelijkheid om een gezellige kerstmarkt te bezoeken. Kerstmarkten worden in andere provincies veel minder uitgebreid of helemaal niet georganiseerd. Overigens is het nog maar afwachten, of de kerstmarkten door zullen gaan dit jaar. Het aantal besmettingen is de afgelopen weken fors toegenomen. Nieuwe maatregelen werden ingevoerd om dat aantal terug te dringen. De vraag is of dit voldoende zal zijn.

Afgelopen zomer ook veel vakanties in Nederland geboekt

De afgelopen twee jaar stonden voor veel gezinnen in het teken van een vakantie in eigen land. Sommige mensen bleven helemaal thuis, anderen kozen voor een bezoek aan een van de vele campings in Limburg, Groningen of bijvoorbeeld op een Waddeneiland. Groot nadeel aan een eigen vakantie in Nederland is de onzekerheid die het weer met zich meebrengt. Waar de zomer van 2020 heel aardig was, geldt dat allerminst voor de zomer van 2021. Het aantal dagen waarop het kwik de 25 graden Celsius aantikte lag historisch laag; minder dan de helft van het aantal warme dagen een jaar eerder. Zekerheid op mooi weer heeft men wel bij een vakantie in Zuid-Europese landen.

Herfstvakantie door veel gezinnen gebruikt voor stedentrip

Het gemis van het mooie zomerweer bleek afgelopen herfstvakantie, toen circa twee tot drie miljoen Nederlanders via luchthaven Schiphol naar Zuid-Europese bestemmingen vlogen. De reizen vanaf luchthavens in Den Haag, Eindhoven en Maastricht zijn hier nog niet in meegenomen. Het is niet voor niks, dat veel mensen de herfstvakantie gebruikten voor een reis naar het buitenland. Enerzijds vreesden zij een nieuwe golf in het najaar. Anderzijds wil men rond de feestdagen bij familie zijn. Geheel onterecht was de angst voor een nieuwe golf duidelijk niet. Nu men vaker binnen zit en de eerder geldende regels losgelaten werden, is het aantal besmettingen tot een nieuwe recordhoogte gestegen.

Wintersportvakanties naar Oostenrijk uitermate onzeker

Wie een wintersportvakantie boven een verblijf in een vakantiehuisje in Limburg verkiest, zal nog even geduld moeten hebben. Net als in Nederland, is het aantal besmettingen ook in onder meer Duitsland en Oostenrijk fors toegenomen. Het leidde tot een nieuwe lockdown in Oostenrijk. Daarbij heeft het Oost-Europese land de regels voor toeristen aangescherpt. Zo komt men het land alleen binnen, wanneer de laatste prik niet langer dan 270 dagen geleden gezet werd. Dit is opvallend, omdat voor het Europese vaccinatiebewijs geldt dat de prik niet ouder dan 360 dagen mag zijn. Een behoorlijk verschil! Het zorgt er zeker voor oudere Nederlanders voor, dat zij zullen moeten wachten op hun boostervaccin.