Gemeente Smallingerland kondigt noodverordening af voor vanavond in Drachten uit vrees voor rellen

De gemeente Smallingerland heeft een noodverordening afgekondigd voor maandagavond in Drachten uit vrees voor rellen en vernielingen. De noodverordening geldt vanaf maandagavond 20.00 uur tot 5:00 uur dinsdagochtend.

In de noodverordening staat te lezen dat er op sociale media oproepen worden gedaan om op verschillende locaties in Noord Nederland, waaronder Drachten te verzamelen. ,,De vrees bestaat dat deze oproepen mede tot doel hebben groepen mensen bijeen te brengen om onder andere de confrontatie met de politie aan te gaan, vernielingen te plegen en winkels te plunderen."

Met de noodverordening treedt een gebiedsverbod in werking. Zo heeft de politie meer bevoegdheden om in te grijpen bij dreigende ongeregeldheden. De politie kan iedereen bevelen zich te verwijderen. Op overtreding van de noodverordening staat maximaal drie maanden cel of een boete van maximaal 4350 euro.

De afgelopen week kwam het in meerdere steden in Nederland tot ongeregeldheden, waaronder zondagavond in Leeuwarden. Agente werden belaagd, er werd vuurwerk aangestoken en vernielingen aangericht. De onrust in het land begon vrijdagavond met de rellen in Rotterdam.