Najaar ideale moment voor onderhoud aan woningen

Aangeboden door: lekdetectiemoorman

Het najaar wordt door woningbezitters vaak gebruikt om zowel de woning, als de tuin van het nodige onderhoud te voorzien. Zo is het in de tuin belangrijk om met name bomen en struiken te snoeien, het onkruid te verwijderen en het gazon voor het laatst te maaien. Het geeft het groen in de tuin in het voorjaar de ruimte om te groeien.

Kwetsbare planten kun je naar binnen halen of bijvoorbeeld inpakken met speciale folie. Ook in huis moeten de nodige klussen worden uitgevoerd. Laat bijvoorbeeld jaarlijks een lekdetectie rond het dak uitvoeren, om te controleren of deze geen beschadigingen bevat. Daarnaast is het zaak om de goten schoon te maken, zodat het blad de regenpijp niet verstopt. Zou dat wel het geval zijn, dan loop je het risico op vocht wat via de buitenmuur naar binnen trekt.

Vochtschade ligt op de loer in het najaar

Zowel een lekdetectie rond de dakbedekking als het reinigen van de goten helpt om vochtschade in huis tegen te gaan. Via kleine beschadigingen aan de dakbedekking kan er vocht bij de woning naar binnen komen. Eenmaal binnen trekt dit vocht in het hout onder de dakbedekking. Houtrot is vaak het gevolg. Het herstel hiervan kost honderden euro’s in de meeste gevallen. Soms moet het hout zelfs vervangen worden. Bij een verstopte regenpijp loopt het water vanuit de goot via de buitenmuur naar beneden. Dit leidt ertoe dat de coating op de buitenmuur, aangebracht bij het impregneren hiervan, op hoog tempo slijt. Het vocht trekt vervolgens in de poreuze stenen van de buitenmuur en leidt uiteindelijk tot vochtschade op de binnenmuur. Ook het herstel hiervan loopt vaak al snel in de papieren.

Voorkom het knappen van de leidingen

Heb je de buitenkranen al afgesloten? Nu de temperatuur buiten daalt, is het zaak om de buitenkranen af te sluiten en leeg te laten stromen. Zou je dit niet doen, dan loop je het risico dat het water in de leidingen in de kruipruimte bevriest. Ook de kraan zelf kan bevriezen. Bij het bevriezen van water zet dit uit. Het verhoogt de druk op de leidingen, waardoor deze uiteindelijk knappen. Zeker in een strenge winter zoals die van vorig jaar! Niet alleen de leidingen knappen, ook de kraan kan beschadigd raken door het uitzetten van het water bij vorst.

Meer tijd om klussen zelf uit te voeren

Doordat mensen tegenwoordig grotendeels hybride werken, houden zij tijd over om dergelijke klussen zelf uit te voeren. Waar dat bij een lekdetectie lastig is, kan het afsluiten van de kranen en het reinigen van de goten wel zelf gedaan worden. Kijk ook nog eens naar de drukmeter op de cv-ketel. Is de waterdruk hoog genoeg om een onnodig hoog energieverbruik te voorkomen?