Schilderen uitbesteden? Wat kost dat eigenlijk?

Aangeboden door: tresna.nl

Laat het ons even hebben over schilderen. Zit je ook vaak met het dilemma: vlieg ik er zelf in of laat ik het door een professional doen? Schilderen is zo’n werkje waar ieder van ons wel eens voor staat. En dat werkje kan gaan van minimaal, laat ons zeggen een raam, tot gigantisch, zeg maar een volledige buitengevel.

Voor ik je overval met een aantal prijzen, wil ik wel al even het volgende kwijt: bewegen is gezond. Ook schilderen is dus gezond. Op de verf hoef je het niet meer te steken. In tegenstelling tot vroeger is die totaal niet meer schadelijk, wat betekent dat schilderen gewoon een gezonde vorm van lichaamsbeweging is. Los van alles wat hierna volgt wou ik dat toch al even vooropstellen.

Wat vraagt zo’n schilder?

Een schilder gaat zijn prijs ofwel per uur ofwel per vierkante meter bepalen. Waar je hoe dan ook van uit mag gaan: een schilder kost al snel €30 per uur, hoe je het ook berekent. En dan hebben we het over de minimumprijs. Hoger kan zeker, lager niet echt. Of het nu om binnen- of buitenschilderwerk gaat, vaak kan je er zelf aan beginnen. Er kunnen uiteraard hoekjes en kantjes zijn waarvan je op het eerste gezicht denkt dat ze moeilijk bereikbaar zijn, maar dan nog is het minstens de overweging waard een veilige, stevige stelling te huren en er alsnog zelf aan te beginnen.

Wat betaal je uiteindelijk?

De prijs hangt uiteraard af van wat het werk inhoudt. Bij binnenschilderwerk kan het gaan om trappen, deuren, ramen, plafonds, muren… Laten we even inzoomen op het schilderen van een deur. Net zoals jij dat zou doen, gaat zo’n schilder die reinigen, schuren, plamuren, om er vervolgens twee lagen verf op te zetten. Grofweg kan je rekenen dat de man er je een 40 euro per vierkante meter voor gaat vragen. Voor de gemiddelde deur komt dat dan op zowat 140 euro voor de hele deur. Betaalbaar, zal je denken, maar wat als je pakweg een achttal deuren laat schilderen? Die heb je toch al snel in een gemiddelde woning. Ik van mijn kant zou eerlijk gezegd liever een ontspannend uitstapje maken met die 1140 euro.

Wat met groter schilderwerk?

Ik geef grif toe dat het schilderen van een buitengevel of een hele woning heel wat meer tijd en energie vraagt als je daar zelf aan begint. Toch ga je moeten afwegen. Laat je de hele binnenkant van je woning met alle toebehoren onder handen nemen door een schilder, ga je al snel boven de 6000 euro betalen. Afhankelijk van de ondergrond die moet beschilderd worden en de grootte van je woning kan die prijs wat variëren, maar ook 8000 euro zal geen uitzondering zijn. Ik besef dat je je leven niet wil wagen om zelf de dakkapel een nieuwe laag te geven, maar toch raad ik je aan om na te gaan welk onderdeel van je schilderwerk je zelf kan doen. Denk hier pragmatisch over na. Wat kan je zelf, wat besteed je uit?

Een goed gevoel

Er is nog een belangrijk aspect dat we niet besproken hebben: het dopamineshotje dat je te beurt zal vallen op het moment dat je beseft dat jij zelf je schilderwerk tot een goed einde hebt gebracht. De voldoening die je zal ervaren bij het zien van alle centen die je hebt uitgespaard door zelf intensief de handen uit de mouwen te steken. Ik heb een idee: heb je ooit schilderwerk voor de boeg, neem dan eens een kijkje op onze website www.tresna.nl. Wie weet trekken onze klusmaterialen je definitief over de streep om zelf de koe bij de horens te vatten.