Het gras groener bij de buren? Niet als je deze tips opvolgt!

Aangeboden door: gereedschapcentrum.nl

In de Amerikaanse staat California is het inmiddels een ware rage geworden: het verven van je gazon! Nee, echt, we nemen je niet in de maling. Zoek maar eens wat informatie op over gazonverf en je zult verbaasd staan.

Nou is het weertype in daar ook wel zodanig dat het erg lastig is om een beetje knap gazon te creëren, terwijl juist dat mooie groene gras een soort statussymbool is. Dus besproeien de inwoners van California hun gazons tegenwoordig met een speciale cosmetische kleurstof die door de grassprietjes opgevangen wordt. Wij hebben dat in ons land niet nodig, het is hier veel minder droog dan daar en dus kunnen wij het gewoon op de traditionele wijze doen.

Regelmatig maaien

Om een mooi gazon te krijgen is regelmatig maaien een vereiste. Een goede grasmaaier is dus een vereiste. Met het gereedschap van Gereedschapcentrum heb je alles in handen om de klus goed te kunnen klaren. Grasmaaien doe je van pakweg maart tot en met oktober. Simpel gezegd groeit gras nauwelijks als het buiten kouder is dan zes graden. Is er sprake van een extreem zachte winter met een behoorlijke periode waarin de temperatuur hoger uitvalt, dan zul je ook dan een maaibeurt moeten inplannen. Maai standaard op een lengte van drie centimeter, tenzij het gazon intensief gebruikt wordt door spelende kinderen. Houd dan vier centimeter aan. Maai het gras alleen als het droog is en doe dat in het maaiseizoen gemiddeld eens per week. Voor de onbereikbare hoekjes bieden grastrimmers uitkomst.

Voorkom verstikking van het gras

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin het gras verstikt raakt. Dat gebeurt bijvoorbeeld als zich mossen in het gazon nestelen. Dit probleem kun je oplossen door te verticuteren. Dat is de term die gebruikt wordt voor het verwijderen van mossen uit het gras. Je kunt het met de hand doen, maar dan is het een tijdrovend karwei. Beter gebruik je een verticuteerhark of -machine. Een aantal scherpe messen doet dan het zware werk voor je. Ze gaan tot ongeveer een centimeter diepte de grond in en snijden daar de wortels van de mossen door. Het gevolg is dat de mossen afsterven, je kunt ze na enige tijd met een hark simpel uit het gazon verwijderen. In de herfst kunnen gevallen bladeren het gras ook verstikken. Zorg ervoor dat je de laag bladeren steeds verwijdert met een grashark.