Wat levert de inzet van een universal robot op

Aangeboden door: Universal Robots

Een universal robot (UR) is een samenwerkende robot en kan worden ingezet in elke branche, elk proces en kan daarnaast door elke werknemer worden bediend. Het woord cobot komt van co-robot (collaboratieve robot) en betekent: een meewerkende robot die samen werkt met mensen in een gemeenschappelijke werkruimte.

Een cobot is voorzien van robotarmen waaraan diverse gereedschappen kunnen worden gemonteerd. Een cobot is binnen een half uur geprogrammeerd en geïnstalleerd. Een cobot (robotarm) is inzetbaar op verschillende afdelingen en productieplaatsen. Cobots zijn nauwkeurig en wijken nooit af van hun programma. Wanneer een cobot werknemers helpt op hun werkplek heeft dat een positief effect op werknemers. De inbreng van een robot zorgt ervoor dat de productie wordt verhoogd en de kwaliteit verbeterd. Een robot kan saaie, monotone, repetitieve, smerige en onveilige taken uitvoeren zonder te klagen en hierdoor is het mogelijk dat uw werknemers ander werk doen.

Wat is de terugverdientijd van robots/cobots:

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen heeft een universal robot enkele grote voordelen. In het kort zijn de voordelen bij het inzetten van robotarmen:
·         Ze zijn inzetbaar in alle branches
·         Ze zijn inzetbaar overal in de productielijn door de diverse gereedschappen die kunnen worden gemonteerd
·         Ze zijn makkelijk om te zetten naar een andere plaats in de productielijn omdat ze licht in gewicht zijn
·         Ze kunnen worden bediend door iedere medewerker
·         Ze werken snel en accuraat

Maar het nadeel is dat ze niet echt goedkoop zijn. Daarom is de vraag; wat is de terugverdientijd van een robot/cobot? De laatste jaren zijn robots een stuk goedkoper geworden. Bij goed gebruik is de gemiddelde terugverdientijd maximaal drie jaar. Werken uw werknemers in ploegendienst dan is de terugverdientijd van een robot/cobot veel minder dan drie jaar.

Onderzoek vooraf of de baten opwegen tegen de kosten!

Toch is het belangrijk om de kosten en de baten van de inzet van industriële robotarmen te berekenen. De ROI (return on investment) moet wel voldoen aan het verwachte voordeel. Om de ROI te berekenen moet bij de analyse rekening gehouden worden met alle initiële kosten, de installatie en het onderhoud van de robot. Er zal bij het onderzoeken van de ROI ook gekeken moeten worden of er kosten moeten worden gemaakt voor de integratie van de robotarmen met andere machines en apparaten. Ook kosten voor programmering, randapparatuur en de kosten die gemaakt dienen te worden om de veiligheid op de werkvloer te garanderen worden meegenomen. Bij randapparatuur moet u denken aan bijvoorbeeld; gereedschap dat op de robotarmen gemonteerd wordt, grijpers, sensoren of robotarm controllers.