Wat voor materiaal is lasdraad en waarvoor wordt het gebruikt?

Aangeboden door: lastechniekrijnmond.nl

Bij het tot stand komen van grote machines en objecten wordt vaak een bijzondere techniek toegepast: lassen. Veel mensen denken te weten wat lassen is, maar weet je het echt?

Wist je bijvoorbeeld al dat voor lassen ook lasdraad nodig is? Weet je wat dit voor materiaal is, en hoe het wordt toegepast in het lassen? Dat en meer ontdek je hier.

Over lassen als techniek

Een simpele uitleg van lassen is dat het een techniek is om twee objecten met elkaar te verbinden. Dit doe je door ze aan elkaar te lassen. Daarbij gebruik je druk en warmte. De twee objecten worden dan een eenheid. De twee verschillende delen worden in het lasproces eerst warm gemaakt door middel van het lasapparaat. Daarbij worden ze zachter en buigzamer. Vervolgens wordt een derde materiaal gebruikt tussen de twee objecten in, om ze met elkaar te verbinden. Dit is in de meeste gevallen een lasdraad. We noemen lassen daarom ook wel een verbindingstechniek. In de werktuigbouwkunde wordt het veel toegepast.

Waarom lasdraad nodig is

Om te lassen, ofwel twee objecten met elkaar te verbinden, is er een derde materiaal nodig dat de twee hecht. Je kunt dit vergelijken met de lijm die je gebruikt om twee stukken hout te verbinden. Lasdraad dient als verbinder en bestaat daarom uit verschillende legeringen. De constructie moet immers wel stevig zijn. Er zijn verschillende soorten lasdraden voor verschillende soorten lasprocessen, want er zijn meerdere opties:

  • lasdraad voor MIG of MAG lassen;
  • TIG lasdraad;
  • zacht- of hardsoldeer;
  • autogeen lasdraad.

Welke van deze lasdraden je nodig hebt, hangt onder andere af van welke lastechniek je toe gaat passen. Daarnaast hangt het af van welk materiaal je wil verbinden. Het ene metaal is het andere niet en daar moet je de lastechniek op aanpassen.

Hier wordt lasdraad van gemaakt

Lasdraden worden niet allemaal gemaakt van dezelfde materialen. Het is belangrijk om de juiste samenstelling van materialen te kiezen op basis van wat je moet lassen. Veel lasdraden zijn bijvoorbeeld gemaakt van RVS, verkoperd staal en aluminium. Er zijn echter ook andere toepassingen en vormen om de markt.

Wat je nodig hebt om te lassen

Een lasdraad is uiteraard niet voldoende om twee objecten aan elkaar te lassen. Een lasmachine is minstens zo belangrijk. De meeste lasdraden zijn met vrijwel alle machines te combineren. Een aanrader als het gaat om lasmachines en toebehoren is echter de Migatronic. Lasmachines van Migatronic staan wereldwijd bekend als de top van de top. Er is een officiële website van het bedrijf maar er zijn ook een heleboel resellers. Met Migatronic haal je in ieder geval kwaliteit in huis.

Je hebt nu alle informatie die nodig is om je verder te verdiepen in het proces van lassen met lasdraden. Weet dat er ook toegepaste opleidingen zijn voor wie zich echt wil specialiseren.