Kaasboerderij De Gelder in Tijnje komt met 'leerzame boerderijbeleving' en picknick

In de zomervakantie organiseert kaasboerderij De Gelder in Tijnje boerderijbelevingen op de kaasboerderij in Tijnje. Om burger en boer te verbinden, want ’niet iedereen heeft de mogelijkheid op een boerenbedrijf te kijken’.

Gedurende de vakantie houdt kaasboerderij De Gelder op verschillende dagen een boerderijbeleving. „De mensen zien het gehele proces van gras tot kaas, waarbij een kijkje wordt genomen in de kaasmakerij en op het melkveebedrijf. Niet iedereen heeft de mogelijkheid op een boerenbedrijf te kijken. Vroeger kwamen kinderen er nog wel via vriendjes, maar dat is niet meer. En aangezien iedereen tegenwoordig een mening heeft over het boeren, zeggen we, kom zelf kijken”, aldus de boerin, die het bedrijf runt met echtgenoot Anne en zoon Hans Peter.

De boerderij is in 1962 vanuit Hattem in Gelderland (vandaar de naam De Gelder) opgezet door de ouders van Jenny Vogel. Was het aanvankelijk alleen een melkveehouderij, zo’n 20 jaar later werd het anders. „We begonnen met verse zuivelproducten als yoghurt, karnemelk en boter. In de jaren ‘90 zijn we begonnen met het kaasmaken. „We hebben altijd vooruit proberen te boeren. In 1980 hadden we een nieuwe stal, maar toen kwam ook het melkquotum. We moesten heffing betalen, en besloten toen de melk zelf te verwerken. Dat was een succes. De verse zuivel werd via melkboeren verkocht. „Onze melkboer vroeg zich al af ‘waarom koop je geen kaas meer meer bij mij?’ Hij wilde trouwens onze kaas wel verkopen.”

Tynjetaler

„We zijn hier met 16 melkkoeien begonnen, en hebben nu 300 . Onze kaas, we maken veel onder naam Tynjetaler, wordt door heel Nederland verkocht. Tynjetaler, dat is ons paradepaardje. Die ligt naast de Emmentaler in de winkel”, glundert ze. „En we hebben ook de Opsterlander, een beetje lijkend op de Port Salut. Ach, er is nog zoveel uitdaging.” De Tynjers leveren niet veel aan supermarkten. „Meer aan markten en marktspeciaalzaken, alleen een enkele supermarkt in de buurt die graag een streekproduct wil. En het gaat ook de grens over, Belgen eten het ook. Of zelfs in Hong Kong”, lacht Vogel.

De ondernemers op kaasboerderij De Gelder De Gelder - met inmiddels veertien vaste medewerkers en zes vakantiehulpen - vinden het belangrijk om de verbinding met de burger te behouden en hen laten zien hoe hun voedsel wordt gemaakt en wat daar allemaal aan vooraf gaat. „We deden dit eerder ook al, maar vorig jaar met vanwege Corona kon het niet”, aldus de kaasboerin. „Mensen weten maar half wat er op een boerderij gebeurt, dat laten we zien. Je hoort opmerkingen over bijvoorbeeld maaien en nesten van weidevogels, maar we werken bijvoorbeeld ook samen met Vogelwacht. We doen er alles aan om rekening te houden met mens, dier en milieu. We hopen in ieder geval dat we hier nog vele jaren lekker kaasjes mogen maken en zo doorgaan als we al jaren doen.”

Voor het eerst dit jaar organiseert de kaasboerderij ook de picknick bij de boer. Om de beleving compleet te maken, kunnen de deelnemers na afloop een picknickmand vol streekproducten reserveren. Er zijn diverse plekken op de kaasboerderij waar bezoekers rustig kunnen nagenieten met diverse specialiteiten van de boer.

Daarnaast steunt de kaasboerderij met de boerderijbeleving een goed doel. Voor deelname aan de beleving wordt een kleine bijdrage gevraagd. Dit geld wordt gebruikt om kinderen met een beperking naar de kaasboerderij te laten komen en hen diezelfde beleving te kunnen bieden. De boerderijbelevingen zijn elke dinsdag en donderdag in de zomervakantie, opgeven (verplicht i.v.m. Corona) kan via de website www.kaasboerderijdegelder.nl