Liefde voor oldtimers van vader op zoon

Liefde voor oldtimers van vader op zoon

Drachten/Appelscha In zijn garage staat een rode Austin Mini uit 1977 naast een zilverkleurige Porsche 911 uit 1974. De liefde voor oldtimers is er bij Jan Dootjes met de paplepel ingegoten door zijn vader Henk. De Drachtster woont sinds zes jaar in Appelscha. “Ik wilde graag in Drachten blijven, maar dit huis met grote garage voor mijn oldtimers gaf de doorslag. Ik kan hier mooi sleutelen. Ik lag vroeger al bij mijn vader onder de auto’s. Hij deed het voor en ik deed het na”, aldus de 26-jarige Drachtster om utens.

Jan houdt van de geur, vorm en techniek van oude auto’s, zegt hij terwijl hij tussen zijn oldtimers staat. De Mini heeft hij nog maar net gekocht en opgehaald uit Limburg. “Ik heb de Mini zelf terug gereden uit Limburg. De vorige eigenaar woonde vlak bij de Belgische grens. Het was een hele reis en direct een goede testrit. Ik had voor alle zekerheid maar gereedschap meegenomen, maar de auto reed prima.” Na terugkomst in Appelscha kwam zijn vader Henk direct even bij hem langs om de nieuwe aanwinst te bewonderen. “Hij moet ‘m dan even zien en we zijn even een blokje om geweest.”

De liefde voor oldtimers is van vader op zoon overgegaan. Het begon al toen Jan nog maar nauwelijks kon lopen. “Mijn vader had ook allemaal miniatuur autootjes. Van de oldtimers kocht hij ook altijd een schaalmodel. In de woonkamer had ik mijn eigen vensterbank en mijn vader vroeg dan aan mij of ik de Mercedes of de Opel Kadett wilde pakken voor hem. Ik kon nog maar nauwelijks lopen, maar ik wist al precies welke auto hij bedoelde. Alle miniatuur autootjes heb ik nog. En zelf koop ik ook van elke oldtimer een schaalmodel.” Als bewijs staat er op de tafel in de kamer een rode Mini.

Op jonge leeftijd zag Jan dat zijn vader bezig was met het aankopen van oldtimers. “Mijn vader zat vroeger al achter de computer op zoek naar oldtimers. Hij knapte vaak Landrovers op. Ik heb op mijn 19e ook een Landrover gekocht. Dat was mijn eerste oldtimer”, legt Jan uit terwijl hij wijst naar de legergroene auto achterin de garage. Mijn vader en ik willen wel het liefst originele auto’s en als hij dan een oldtimer had gekocht ging ik met hem heel Nederland en Duitsland door om de auto’s op te halen.”

Het restaureren van de oldtimers leerde Jan ook van zijn pa. “Als hij met de auto’s bezig was dan was ik vaak bij hem in de buurt. Hij sleutelde aan de wagens en daarna probeerde ik het zelf. Zo heb ik het gaandeweg van hem geleerd. Tegenwoordig heb je ook veel filmpjes op youtube. Er staat echt heel veel op internet. Als ik iets niet weet dan zoek ik er een filmpje bij en zo kom je heel ver. Maar het echt gespecialiseerde werk laat ik doen, zoals het afstellen van de motor en de versnellingsbak van de Porsche.”

Brommers

Naast auto’s heeft Jan ook oude brommers. In zijn woonkamer staat midden in de ruimte een Puch Maxi S. “Het was een schuurvondst. De brommer heeft echt jaren in een schuur gestaan en was dus nog helemaal origineel. Ik heb de Puch helemaal uit elkaar gehaald tot het laatste schroefje en moertje aan toe. En vervolgens heb ik ‘m gerestaureerd. Natuurlijk moesten de banden en kabels wel vervangen worden, maar de brommer is verder helemaal origineel en dat vind ik zo mooi. Ik kijk bij de aankopen altijd wel even op internet of er nog onderdelen voor de auto’s en brommers te krijgen zijn.”

De woonkamer van Jan is opgesierd met meer bijzondere spullen, zoals een paar Boeing-stoelen en een helikopter propellor. Maar ook staan er meerdere modelbouw boten, waaronder de Titanic en de Witte Zee. De schepen herinneren Jan aan zijn vijf jaar op zee. Hij heeft tot 2019 de hele wereld over gevaren op een 90 meter lange sleepboot, waarvan enkele foto’s aan de muur hangen. “Ik heb op een gegeven moment een baan aan wal gezocht en werk nu bij de Technische Dienst in Oosterwolde. Het is moeilijk om een sociaal leven op te bouwen op een schip en verder ben ik ook een ondernemer. Ik zit bijvoorbeeld ook in de koffie. Ik heb een eigen koffiebranderij met de naam Jan Coffee. Het is een liefhebberij, waarin ik mijn passie voor koffie kwijt kan. “

Jongensdroom

De aankoop van de Porsche 911 was een jongensdroom die uitkwam, zegt Jan. “Ik heb hier vroeger van gedroomd. De auto komt oorspronkelijk uit Amerika. Ze hebben daar een droger klimaat en dat is veel beter voor het behoud van de auto. Ik rij dan ook alleen met droog weer. Ik kreeg de Porsche zonder kenteken. Ik heb de auto zelf grotendeels gerestaureerd. Als alle APK-punten goedgekeurd zijn en ook de papieren op orde zijn krijg je van de RDW een kentekenbewijs. Hier zit nog een blauwwit kenteken op omdat de auto van 1974 is. Vanaf 1978 is de kleur van kentekens in Nederland pas geelzwart geworden.”

De jonge oldtimer liefhebber heeft nog wel één wens op zijn lijstje te staan. “Mijn ultieme droom is een Porsche 930 met turbomotor en veel bredere banden. Dat ziet er heel stoer uit. Maar dan praat je ook direct over een hele dure auto, die wel 100.000 euro meer kost”, zegt Jan lachend.