Lotte onderzoekt geschiedenis schip Anthonio Maria in Beetsterzwaag

BEETSTERZWAAG Tot eind juni is Kunsthuis SYB een podium van oude schippersverhalen. Gastkunstenaar Lotte van der Woude doet een bijzonder onderzoek naar haar schip.

Ze onderzoekt tijdens haar verblijf in SYB, met hulp van het Fries Scheepvaart Museum in Sneek de geschiedenis van haar eigen schip, de Anthonio Maria uit 1905 als zeilschip, motorschip en de huidige functie als woonboot. Ook zal ze familieleden en andere betrokkenen interviewen over de geschiedenis van het schip en de Friese scheepvaart.

De huid van de Anthonio Maria wordt gelezen als een sociaal-politieke geschiedenis die begon in ijzer, verbonden door klinknagels, en eindigde in gelast staalwerk. Een huid getekend met sporen van menselijke onoplettendheid, woeste vaartochten en soms eindeloze wrijving van hetzelfde. Lotte verwerkt haar onderzoek daarom niet alleen in audio- en videofragmenten, maar ook in een sculpturale installatie.

Politicologe

Lotte van der Woude (Amsterdam, 1986) is afgestudeerd als politicologe en beeldend kunstenaar. Als kind van twee theatermedewerkers zat zij vaak vanaf de zijkant van het toneel de uitvoering te bekijken. De voorstelling was voor haar altijd tweeledig: enerzijds op het podium en anderzijds wat zich gelijktijdig achter de coulisse afspeelde. Tegenwoordig maakt Lotte experimentele documentaires waarbij zij het proces voorafgaand aan de voorstelling tot hoofdact maakt. Het is haar doel om een zichtbaar eindresultaat niet als vaststaand gegeven te zien, maar als een tot stand gekomen overeenkomst van verschillende belangen of in sommige gevallen een uitkomst van een historisch proces. Lotte laat in haar werk zien hoe een voorstelling is opgebouwd en hoopt daarmee een podium te bieden aan de feilbaarheid van onderliggende besluitvormingsprocessen.

Voor haar onderzoek is Lotte nog op zoek naar mensen die iets kunnen vertellen over het schippersverleden van de familie Eijer en Van der Woude. Meer informatie: lottevanderwoude@gmail.com. Publiek is welkom om Lotte op zaterdag en zondag (tussen 13:00 en 17:00 uur) in Kunsthuis SYB te bezoeken. De eindpresentatie vindt plaats op 26 en 27 juni.