Randy Vollebeek wint de eerste marathonvlucht voor postduiven

DRACHTEN De eerste van de zes marathon vluchten ging afgelopen weekend vanuit het Franse plaatsje Limoges. Dat is ca. 875 km linea recta naar Drachten.

Limoges was ook 15 keer etappeplaats in de Ronde van Frankrijk. Onder meer Jan Jansen, Eddy Merckx en Jan Raas wonnen er. De duiven zijn gelost op vrijdag 28 mei om 14.00 uur met mooi weer en een noordenwind. De duiven hadden het dus tegen de wind in en dan kunnen ze altijd nog zo’n 70 a 75 km per uur vliegen. In de nacht vliegen de duiven meestal niet door met deze omstandigheden. Dit zou wel eens kunnen gebeuren met zuiden wind en een heldere nacht.

Bij NIC Drachten werden door 35 liefhebbers 445 duiven meegegeven voor deze vlucht en in afd. Friesland ’96 stonden er 1.392 duiven in concours. In Drachten viel bij Randy Vollebeek de eerste duif op zaterdagochtend om 9.42 uur. Dat bleek een hele vroege duif te zijn want hij was eerste van NIC Drachten, maar ook eerste van de gehele afdeling. De doffer met ringnummer 19-1797644 komt ook uit weer een kopvlieger, dus heeft een aardje naar vaartje.

De tweede duif is van de combinatie Bosma-Klein uit Opende. De duif 18-4300728 speelde de 2de prijs van NIC Drachten en ook de 2de prijs van de gehele afdeling. De duif komt van zijn sportvriend Freerk van de Brug die ook de duif op de klep zag vallen.

Beste liefhebber

Nummer 3 van het NIC was comb. Rekker-Westra uit Berlikum en die speelde de 4de van de gehele afdeling met de eerste aangewezen duif. De combinatie had ook de 5de duif van het NIC. De 4de duif was van Gaatse Bosma uit Kootstertille en hij had 10 duiven in concours staan en speelde 6 prijzen en was van geheel Noord-Nederland de beste liefhebber met het hoogste prijspercentage, hij werd dus 1ste Grootmeester. Verder had Gaatse ook nog de 8e en 9e duif van het NIC. Gerben van der Loon uit Boelenslaan en centrumleider van NIC Drachten had de 6de en 7de duif van het NIC en Simon Kuipers Oudega sloot de rij met de 10de prijsduif.

De luxe prijs werd gewonnen door comb. Bosma-Klein en de grootste vleesprijs ging naar Randy Vollebeek. De tweede marathonvlucht staat voor zaterdag 12 juni gepland en die gaat naar het Zuid-Franse dorpje St. Vincent, bijna 1200 km. Dat is de verste vlucht en een echte klassieker.