60 jaar scheidsrechtersvereniging Drachten en omgeving

60 jaar scheidsrechtersvereniging Drachten en omgeving

Drachten Ze fluiten bij voetbalwedstrijden, weten alles over de spelregels, zorgen dat de leden in conditie blijven en een stukje ontspanning krijgen en zijn ook nog eens een belangenorganisatie bij molestaties en verbaal geweld op het veld: scheidsrechtersvereniging Drachten e.o vertegenwoordigt de groep arbiters al zestig jaar. In die periode is veel veranderd, met name op het gebied van de spelregels en het verbale geweld op het veld en vanaf de zijlijn, vinden voorzitter Jo Hoekstra en penningmeester Douwe Boonstra.

Het bestuur wil het 60-jarige bestaan niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Ook omdat het niet altijd even gemakkelijk is om nieuwe aanwas en vrijwilligers te vinden, is het jubileum reden voor een feestje. “Je weet nooit hoelang we nog bestaan en daarom wilden we aandacht aan de 60ste verjaardag van de vereniging besteden. Helaas zijn er maar weinig activiteiten mogelijk, maar we hebben in februari een quiz georganiseerd met vragen over het 60-jarig bestaan en we willen in het najaar een feest houden als dat mogelijk is”.

Leden

Op 21 februari 1961 werd de scheidsrechtersvereniging Drachten e.o. - onderdeel van de Centrale Organisatie van Voetbalscheidsrechters (COVS) Nederland – opgericht. De groep begon met 28 leden en had op zijn hoogtepunt in de jaren tachtig 150 leden, maar heeft er nu nog 90. “We zien veel jongeren na de middelbare school vertrekken, waarna ze scheidsrechter worden in Groningen of Leeuwarden. We missen de aanwas van jongere leden. We zouden graag meer jeugd zien. Een tweede factor van de daling is dat veel arbiters vroeger al rond hun 50ste moesten stoppen. Nu hoeft dan niet en je mag wel lid blijven tot je 90ste als je wilt. We hebben nu ook 35 leden die niet meer actief fluiten, maar wel op een andere manier actief zijn in het voetbal”, legt voorzitter Hoekstra uit.

De scheidrechters uit Drachten en omgeving fluiten niet alleen bij voetbalwedstrijden, zeggen de beide bestuursleden. “We doen veel meer. Zo weten wij alles van de spelregels. De spelregels veranderen vaker en sneller in de afgelopen jaren en dat zorgt ook voor verwarring bij spelers, trainers en supporters. Daarbij komt nog eens dat in de samenleving de autoriteit van scheidsrechters, maar ook van ambulancepersoneel en politie, minder wordt geaccepteerd. Je hebt als arbiter ook vaker te maken met verbaal geweld op het veld, maar ook van ouders en supporters aan de kant. Ook zie je het aantal molestaties toenemen in Nederland. Gelukkig valt het in het Noorden nog mee. We zijn hier nog wat fatsoenlijker en gemoedelijker”, vindt penningmeester Boonstra.

Feest

Twee leden zijn druk bezig om na de zomer een feest te organiseren in overleg met het bestuur. “We hopen dat deze plannen door kunnen gaan. We hebben andere activiteiten al moeten afzeggen vanwege corona. Zo wilden we het Nederland kampioenschap veldvoetbal naar Drachten halen. Hierbij spelen teams van scheidsrechters tegen elkaar. We voetballen namelijk ook zelf. Maar dit kon helaas niet en ook wilden we met de verenigingen van Heerenveen en Sneek naar een Bundesliga wedstrijd. Dit is ook niet mogelijk. We hopen dan ook dat we dit jaar nog een feest mogen organiseren om het 60-jarig bestaan van scheidsrechtersvereniging Drachten en omgeving te vieren.”