Waar let je op bij het kiezen van een woonwijk?

Aangeboden door: abnamro.nl

Kies je voor een woning in het centrum of voor een nieuwbouwwoning in een buitenwijk van de stad? Het uitkiezen van de wijk waar je een woning wil kopen kan bijna net zo lastig zijn als het uitkiezen van het huis zelf. Er zijn verschillende factoren die mee kunnen spelen bij het maken van deze beslissing. Dit artikel helpt je op weg!

Persoonlijke voorkeur

Natuurlijk kijk je eerst naar waar jij (en je partner) blij van worden. Een wijk moet, net als een huis, goed aanvoelen. Wanneer je helemaal niets hebt met nieuwbouwwijken zal het erg moeilijk voor je zijn om je er thuis te gaan voelen, hoe mooi en voordelig een huis ook lijkt bij een bezichtiging. Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde: had jij altijd het wonen in een nieuwbouwwoning voor ogen? Dan kan het erg tegenvallen als je uiteindelijk in een ander soort wijk belandt. 

Wat is je situatie?

Je doel moet natuurlijk wel realistisch zijn. Heb je je oog laten vallen op een volledig duurzame twee-onder-een-kapwoning woning in de nieuwste wijk van de stad? Dat klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk, maar misschien laat jouw situatie dit (nog) niet toe. Laat je hypotheek berekenen door een professional om erachter te komen wat jouw mogelijkheden zijn. Wanneer je weet hoeveel je kunt lenen en wat je maandelijkse lasten zouden zijn, kun je veel gerichter zoeken naar de perfecte wijk. Naast je financiële situatie is je persoonlijke situatie natuurlijk ook belangrijk om mee te nemen in je keuze. De ene wijk heeft bijvoorbeeld geschikte starterswoningen, terwijl een andere wijk meer ingericht is voor grotere gezinnen. 

Bekijk de omgeving

Je persoonlijke situatie vertaalt zich automatisch naar de omgevingskenmerken van een wijk. Heb je jonge kinderen? Dan zul je het belangrijk vinden dat er in je woonwijk een ruime keuze aan kinderopvang of basisscholen is. Ben je opzoek naar een huis in een wijk waar je de komende jaren wil gaan wonen, dan denk je misschien zelfs al na over de mogelijke middelbare school voor je kinderen. De meeste woonwijken hebben meerdere scholen, die er bijvoorbeeld verschillende onderwijsmethodes en geloofsovertuigingen op na houden. Andere dingen waar je rekening mee kunt houden zijn de sport- en groenvoorzieningen en de winkelmogelijkheden in een wijk. 

Maak een moodboard

Liggen de wensen van jou en je partner erg uit elkaar en komen jullie er samen niet uit? Dan kan het helpen om allebei een moodboard te maken. Je kunt in tijdschriften en op websites foto’s opzoeken van je ideale huis of straatbeeld. Je kunt in dit moodboard ook de voorzieningen opnemen die jij belangrijk vindt in je wijk, zoals bijvoorbeeld een basisschool, park of speeltuin. Vind jij het belangrijk dat er bijvoorbeeld waterrecreatie mogelijk is in de wijk? Dan kun je daar ook een plaatje van toevoegen. Vergelijk uiteindelijk de moodboards van jou en je partner en aan de hand van de overeenkomsten kun je makkelijker een keuze maken!