Geen debat na lul-uitspraak Smallingerland, D66 accepteert excuses

Er komt geen debat over politieke omgangsvormen in Smallingerland nadat vorige week per ongeluk ‘wat een lul’ te horen was tijdens een raadsvergadering.

De woorden waren afkomstig van ELP-raadslid Silvia Sikkema, die per ongeluk haar microfoon open had staan. Zij heeft hiervoor haar excuses aangeboden aan D66-raadslid Ron van der Leck, aan wie de boodschap was gericht. Van der Leck en zijn fractie accepteren de verontschuldiging.

D66 riep na het incident op tot een openbare raadsvergadering over de politieke cultuur in de gemeente. Daar voelen alleen D66 en de ELP iets voor, blijkt nadat burgemeester Jan Rijpstra vorige week alle fractievoorzitters bij elkaar had geroepen.

Om die reden trekt D66 het voorstel in. Volgens fractievoorzitter Roy Postma is zo’n debat alleen zinvol als alle partijen willen meedoen. Op dit moment loopt er al een traject om de verhoudingen tussen raad, college en ambtenaren te verbeteren.

Van der Leck geeft in een verklaring aan dat hij erg boos is geweest over de uitspraak van Sikkema, maar dat hij de situatie inmiddels kan relativeren.