Platina paar Akkerman in Drachten: nog (bijna) zelfstandig

DRACHTEN Paulus Akkerman en Reina Bron vieren vandaag, dinsdag, feest. Deze dag, de vierde mei, is het 70 jaar geleden dat ze in Leek in het huwelijksbootje stapten.

Burgemeester Jan Rijpstra kwam het platina paar feliciteren. Hij had een brief van de koning meegenomen en de ingelijste huwelijksakte. Paulus Akkerman is geboren op 09-07-1927 in Haulerwijk en is daar ook opgegroeid. Hij heeft gewerkt bij scheepswerf Barkmeier te Hoogkerk. Vanaf 1952 had hij een baan bij Philips te Drachten, in het magazijn voor kantoorbehoeften. En tussendoor is Akkerman nog fietsenmaker geweest. Aan hobby’s heeft hij geen gebrek: boeken verzamelen, veel lezen, sterrenkunde en de stamboom uitzoeken. Hij heeft wel een oogprobleem, namelijk Macula degeneratie, waardoor hij gestaag zeer slechtziend is geworden. Maar ondanks die beperking fietst hij nog wekelijks op zijn driewieler naar de Poiesz aan de Oudeweg in Drachten.

Echtgenote Reina Bron is geboren op 09-02-1930 in Zevenhuizen. Ze begon op 16-jarige leeftijd te werken als ‘dienstmeisje’ in een gezin met jonge kinderen. Daarna in haar huwelijk was ze fulltime huisvrouw met als grote taak het opvoeden van haar kinderen. Hobby’s zijn veel lezen, handwerken, puzzelen (zoals kruiswoordraadsels en filippines). Ze doet vanuit haar rolstoel nog bijna alles zelfstandig, koken en het huishouden. Eens in de twee weken is er hulp van de thuiszorg.

Paulus en Reina zijn 70 jaar geleden op 4 mei getrouwd in Leek. Toentertijd was die datum nog niet uitgeroepen tot ‘dodenherdenking’. Ze ebben eerst gewoond in Zevenhuizen, daarna te Zuiderheide nabij Drachten. Vanaf 1956 tot de dag van vandaag wonen ze met veel genoegen in een Philips-woning aan de Oud Ambacht in Drachten.

Stacaravan

Het paar kreeg drie dochters en een zoon, die in het gezin een heel fijne jeugd hebben gehad. Daarna volgden 10 kleinkinderen en 14 achterkleinkinderen. Toen de kinderen uit huis waren,genoot het paar jarenlang in en rond een stacaravan op een camping te Hoogersmilde. Ze hebben veel gefietst en gewandeld en zijn echte natuurliefhebbers. Ze kennen veel planten en vogels bij naam, zijn ook bijzonder goed op de hoogte van politiek en het wereldgebeuren.

De heer des huizes heeft toen hij 87 jaar was een zware hartoperatie ondergaan. In die operatie kreeg hij een hartstilstand en werd met succes snel een 4de omleiding aangebracht. Het betekende vele dagen en nachten extreme spanning voor vrouw en kinderen. Daarna begon ook zijn oogprobleem ernstiger vormen aan de te nemen. Zijn echtgenote had een aantal jaren geleden flauwtes, waarbij zij zomaar neerviel. Met een pacemaker was alles weer goed, totdat zij tijdens een wandeling ten val kwam en haar bovenbeen brak. Ondanks revalidatie ging lopen niet meer en moest ze in de rolstoel. Maar ondanks deze mankementen doen zij beide alles, wonderlijk genoeg, nog bijna zelfstandig.