Lawei: Week van de Vrijheid

DRACHTEN De Lawei besteedt deze week (t/m 9 mei) volop aandacht aan het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en het vieren van de vrijheid.

Met de projecten Theater Na de Dam en de Vrijheidsmaaltijdsoep geeft De Lawei invulling aan een zelfgeorganiseerde Week van de Vrijheid. Om dit extra kracht bij te zetten is De Lawei een metamorfose ondergaan. Deze week is het gebouw gehuld in de rood-wit-blauwe vlag en zullen er op de ramen prachtige quotes te lezen zijn uit interviews die zijn gehouden voor de voorstelling Alleen in Oorlog. Op deze manier wil De Lawei ook in deze tijd samen herdenken en de vrijheid vieren.

Theater Na de Dam

Schouwburg De Lawei neemt dit jaar wederom deel aan het project Theater na de Dam. Onder leiding van theatermaker Lisa Groot Haar verdiepen jongeren uit Drachten zich in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De jonge Drachtsters ontmoeten ieder een oudere Drachtster die de oorlog heeft meegemaakt. Ze praten over eenzaamheid, verbondenheid en herdenken. Geïnspireerd door deze ontmoetingen hebben de jongeren ieder een 1-op-1 performance gemaakt, die ze op 3 (try-out), 4, 5, 8 en 9 mei coronaproof met het publiek gaan delen op speciaal hiervoor gemaakte bankjes in de buitenlucht.

Vrijheidsmaaltijdsoep

Met de wens om mensen te verbinden, bedacht chef en schrijfster Yvette van Boven speciaal voor 5 mei 2021 een Vrijheidsmaaltijdsoep. Met zijn allen eten we op 5 mei door heel het land hetzelfde en staan we bij hetzelfde stil. Deze Vrijheidssoep is onderdeel van de voorstelling Alleen in Oorlog en wordt na afloop van de voorstelling meegegeven. Voor mensen die niet naar de voorstelling komen, is de Vrijheidssoep op 5 mei tussen 13.00 en 17.00 uur ook af te halen voor 1 euro (per 2 personen). Afhalen en ter plekke afrekenen (contact of pin) kan bij het loading dock van De Lawei.

Om de gedachte van de voorstelling Alleen in Oorlog voort te laten duren, zit er bij deze Vrijheidssoep een selectie van de teksten uit de voorstellingen. Deze teksten helpen om te reflecteren op onze kostbare vrijheid die we op 5 mei vieren. Voor meer informatie of het bestellen van kaarten: www.lawei.nl