Drachtstercompagnie blij met nieuwe MFC

Drachtstercompagnie blij met nieuwe MFC

Drachtstercompagnie Het heeft meer dan tien jaar geduurd, maar onlangs is er begonnen met de bouw van het multifunctioneel centrum (MFC) in Drachtstercompagnie. Secretaris Pieter Postma en voorzitter Sietse Wijbenga van het stichtingsbestuur zijn al jaren betrokken bij de plannen en lopen rond op de bouwplaats. Ze zijn heel blij met het MFC waarin de basisschool, het dorpshuis, gymzaal en voetbal- en korfbalvereniging van het dorp worden ondergebracht.

Een werknemer van bouwgroep Dijkstra Draisma loopt in de bouwput rond en Postma en Wijbenga weten precies te vertellen waar hij exact loopt in het toekomstige gebouw. “Nu loopt ie bij de ingang van de scholieren van de bovenbouw. Er komen twee speciale ingangen met luifel voor de jongere en oudere kinderen en daar komt de keuken. Hij loopt nu bij de terrasdeuren van de ontmoetingsruimte”, zo lopen de beide bestuursleden denkbeeldig met de bouwvakker mee.

Begin volgend jaar kunnen de sportverenigingen mogelijk al gebruik maken van de nieuwe accommodatie en rond de meivakantie van 2022 mogen ook de basisschoolkinderen naar hun nieuwe school. “De betrokkenheid vanuit het dorp is ook groot. Het begint nu echt te leven. We hebben veel geduld moeten hebben, maar we krijgen een heel mooi complex en daar zijn we erg blij mee. Ook zijn we heel positief richting de gemeente. Dat mag ook wel eens gezegd worden”, aldus secretaris Postma. “Maar tot voor kort was er in het dorp nog wel twijfel of het nieuwe complex er ooit zou komen. We hebben wel geduld moeten hebben, maar dat is nu volop beloond.”

Alles in één

Met de start van de bouw komt er een eind aan ruim tien jaar van plannen maken en overleggen hoe de leefbaarheid in Drachtstercompagnie het beste kon worden verbeterd. Een dikke map met papierwerk geeft het proces zwart op wit weer. De beide bestuursleden lopen het proces in grote lijnen door en laten de notulen van verschillende vergaderingen zien. “De plannen kwamen in een stroomversnelling op het moment dat de scholen er bij werden betrokken. De christelijke en openbare basisscholen gingen in augustus 2016 samen als samenwerkingsschool en toen moest er een nieuwe locatie voor worden gevonden. De huidige gymzaal en dorpshuis ’t Gebouke zijn verouderd en te klein en ook het huidige sportgebouw is aan vervanging toe. En zo ontstond het plan voor een MFC waar we school, sport en een ontmoetingsplek konden combineren. We slaan nu drie vliegen in één klap. Er staat ook een spandoek buiten ‘Drachtstercompagnie gaat voor alles in één’, leggen de beide leden van het stichtingsbestuur uit.

Geschiedenis

Als het MFC klaar is gaat het huidige sportgebouw tegen de vlakte en dat roept ook wel wat gevoelens van nostalgie op. “Dit gebouw is in 1982 gebouwd met de hulp van veel vrijwilligers uit het dorp. Onlangs hebben we het materiaalhok al afgebroken. Het lag in een uurtje plat. Het verdwijnen van het oude sportcomplex doet toch wel een beetje zeer. Het is toch een stukje geschiedenis dat verdwijnt. Zelf hebben we hier ook veel uurtjes doorgebracht net als veel dorpsgenoten. We hebben hier heel wat feesten gehad. Maar we krijgen er wel iets heel moois voor terug.”

Vooruitlopend op de plannen rondom het MFC is er in 2020 al een kunstveld voor de korfbalvereniging TFS aangelegd. “Als het gebouw straks klaar is sluit het heel mooi aan bij dit veld en ook bij de voetbalveld”. De kosten – ruim vier miljoen - voor het MFC worden grotendeels gedragen door de gemeente Smallingerland. Maar ook het dorp moet 250.000 euro opbrengen en daar zijn we druk mee bezig. Via verschillende fondsen hebben we al ruim 170.000 binnen. Al met al hebben we dan volgend jaar een prachtig nieuw ontmoetings- en sportcomplex voor jong en oud.”