Mensen kopen steeds vaker een klushuis, hier is waarom

Hoewel de gemeente Drachten qua inwoneraantal de tweede plaats van de provincie Friesland is, zijn de woningprijzen er door de jaren heen steevast lager geweest dan in vergelijkbare of zelfs kleinere gemeenten. Kenners schrijven dit effect vooral toe aan het gemis van een historische binnenstad in Drachten.

Maar lagere huizenprijzen trekken kopers aan die elders niet goed kunnen slagen en daardoor staat ook in Drachten de woningmarkt behoorlijk onder druk. Je ziet de laatste jaren steeds vaker dat mensen een zogenoemd  klushuis kopen  om toch nog relatief snel hun slag te kunnen slaan. Hoe zit dat precies en biedt het echt veel voordelen?

Wat is een klushuis?

Een klushuis zou je kunnen beschouwen als een synoniem voor een bouwval. Het klinkt alleen allemaal een stuk positiever en dat is in feite niets meer of minder dan een marketingtruc. Een klushuis is een woning waar je nog heel wat aan zult moeten verbouwen op het moment dat je die koopt. Zo’n verbouwing kan in de tienduizenden euro’s lopen of misschien zelfs nog veel meer. Dat is natuurlijk iets om goed rekening mee te houden bij de aankoop. Soms worden dergelijke woningen door middel van een veiling verkocht en zul je als koper direct moeten kunnen aantonen dat je het vereiste bedrag ook daadwerkelijk kunt ophoesten.

Voordelen van een kluswoning

Eén van de grote voordelen van een kluswoning is dat de aankoopprijs relatief laag ligt in vergelijking tot de reguliere woningprijzen. Staar je daar echter niet blind op, want er komen nog heel wat kosten bij. Een verbouwing pakt vaak duurder uit dan aanvankelijk was begroot, dus denk er goed over na. Vraag jezelf ook af in hoeverre je zelf in staat bent een bijdrage aan het werk te leveren. Beschik je over de juiste skills om zelf op de steiger te klimmen, of laat je alles over aan een professionele aannemer?

Verbouwing meefinancieren in je hypotheek

Bij aankoop van een huis kun je een hypotheek afsluiten tot maximaal 100% van de woningwaarde. Ga je echter direct na aankoop verbouwen, dan geldt een aanvullende regel. Je kunt dan de woning laten taxeren op basis van je verbouwplannen. Je weet dan wat de woning waard zal zijn na verbouwing en daardoor kun je tot dat bedrag extra lenen. Het extra deel wordt een zogenoemd bouwdepot, waaruit de hypotheekverstrekker de kosten voor de verbouwing betaalt.