Maxime (17) uit Beetsterzwaag op weg naar hoogste klasse

BEETSTERZWAAG De 17-jarige Maxime Oosten uit Beetsterzwaag rijdt nu al in een Lamborghini. Recent heeft hij zijn overstap gemaakt van de Mazda MX5 cup, naar de Lamborghini Super Trofeo. Een opstapklasse naar de GT3 wereld.

Maxime zijn vader en moeder raceten al lange tijd, dus is de jonge Beetsterzwager al sinds zijn vijfde te vinden op het circuit. Dit heeft het vuurtje voor het racen aangewakkerd, zodoende begon zeven jaar later Maxime met karten. “Toen ik vijf was liep ik een beetje op het circuit rond, met banden sjouwen. Daar begon het.”

Na twee jaar karten werd de overstap naar de autosport gemaakt. Het eerste jaar was meteen succesvol, in de Mazda cup werd hij junior kampioen en in de Supercar Challenge pakte hij het kampioenschap in zijn klasse. Daarnaast heeft hij vorig jaar tijdens een F1 weekend gereden op het legendarische circuit Spa Francorchamps in België. De jonge coureur reed mee in de Porsche Supercup, een klasse die in het voorprogramma van de F1 zit.

Supervet

“Het was jammer dat er geen publiek was, maar nog steeds supervet. Je hoorde op de achtergrond af en toe een F1 auto, maar voor de rest merkte je het niet.” Hij reed dat weekend met een wildcard, daarmee kon hij één raceweekend meedoen.

“De reden dat ik voor toerwagens heb gekozen, is dat met mijn lengte een formuleauto heel lastig is. Daarnaast kost het tien keer zoveel om in die auto’s te rijden. Je maakt ook gewoon minder kans in om er succesvol in te worden.” Dit jaar zal de 17-jarige gaan rijden in de Lamborghini Super Trofeo, waar hij een auto deelt met Milan Teekens.

Lamborghini

Samen zijn ze opgenomen in het Lamborghini Young Drivers Program. Tijdens de race zal er van rijder worden gewisseld, dat betekent dat Maxime de eerste helft rijdt, en Milan de race uitrijdt. Deze klasse is een van de laatste stappen richting de grote GT3 wereld. Iets wat Maxime graag wil gaan rijden. De klasse maakt eigenlijk niet uit, al zou hij de GT World Challenge het leukst vinden. Daarnaast ziet hij de DTM wel zitten, alleen zijn die recent overgestapt van de snellere toerwagens naar GT3 auto’s.

Naast de Lamborghini Super Trofeo rijdt Oosten de BWM M2 Cup dit jaar. Dat betekent dat hij 12 raceweekenden op de planning heeft staan. Hij zal gaan racen op banen zoals Spa, Zandvoort en de Nurbürgring in Duitsland.

Jelmer Kampen