Goede start Milan Teekens en Maxime Oosten in Lamborghini Super Trofeo-kampioenschap

MONZA/BEETSTERZWAAG Met de tweede plaats tijdens de eerste race van het Lamborghini Super Trofeo-kampioenschap kenden Maxime Oosten uit Beetsterzwaag en Milan Teekens uit Zoetermeer afgelopen weekeinde een indrukwekkend begin van de titelstrijd. In een veld van meer dan dertig auto’s lieten de twee jonge coureurs meteen zien niet van plan zijn als veldvulling mee te doen.

“Die P2 was hartstikke mooi. Qua rijden ging het heel goed,” zei een tevreden Milan (18), die samen met Maxime al vroeg in het weekeinde op het circuit van Monza toonden een uitstekende snelheid te hebben. “In VT1 reden we meteen de eerste tijd.”

Race twee ging helaas wat minder voor het snelle duo van Johan Kraan Motorsport. Het eindigde daarin op de twaalfde plaats. “Het had veel beter gekund, maar al met al zijn we wel blij.” De algehele indruk van het eerste weekeinde en de klasse was sowieso positief. Milan: “Het is een supermooie klasse met een supercompetitief veld. Ik vond het Indrukwekkend, alles is heel professioneel.”

Door verkeer tijdens beide kwalificatie-sessies (voor elke race één) bleven de tijden in die sessies wat achter bij hun reële snelheid. Maxime reed in de eerste kwalificatie naar P10, Milan naar P5 in de tweede.

Vervolgens nam Maxime de start van race één voor zijn rekening. Vanaf P10 begonnen bracht hij de auto op P7 binnen voor de rijderswissel. Daarna denderde Milan al snel naar P5. En toen kregen drie rijders voor hem één voor één te maken met een klapband.

“En toen werden we tweede,” zei Milan triomfantelijk. Wat de banden aangaat, had hij het zelf zeker ook niet gemakkelijk. “Op een gegeven moment voelde ik in elk rondje vibraties. Ik wist dat de banden het niet lang meer zouden volhouden. Gelukkig bleven ze heel.”

Tijdens race twee begon Milan de race. In bocht twee voelde hij echter dat de auto tractieproblemen had. “Ik verloor daardoor een plek bij uitkomen bij het uitkomen van de chicane. Daarna ben ik achter de voorhoede aangereden. Ik ben uiteindelijk op P5, op vijf seconden achter hen, naar binnen gegaan.”

Een bandenwissel was noodzakelijk. Door een misverstand stond de Huracán tijdens de pitstop 39 seconden te lang stil. Dat wierp de twee coureurs ver terug in het veld. Daarna toonde Maxime zijn racevaardigheden, door de auto vanuit de achterhoede nog naar P12 te sturen.

“We hadden top vijf kunnen rijden,” blikte Maxime (17) terug. “Een beetje jammer dat dat door die pitstop niet gelukt is. Maar ik ben er natuurlijk superblij mee dat we in de eerste race tweede zijn geworden. Er deden meer dan dertig auto’s mee. Als je dan direct voorin eindigt, voelt dat heel goed.”

Vorig jaar kwamen Maxime en Milan nog in de Mazda MX-5 Cup uit. Een Nederlands kampioenschap. Nu rijden ze in het internationale Super Trofeo-kampioenschap met een veel krachtigere auto. Het verschil met vorig seizoen is dus groot.

“De Super Trofeo is niet te vergelijken met de Mazda MX-5 Cup,” vond Maxime. “De Lamborghini heeft drie of vier keer zoveel pk en hij is maar een beetje zwaarder dan de Mazda. Ook heb je met downforce te maken, je gaat dus overal sneller. Dat is echt niet normaal zo leuk. Het is allemaal gewoon veel bruter. Veel professioneler ook; je rijdt gewoon op Fanatec GT World Challenge-evenementen.”

De volgende ronde van het kampioenschap wordt van 28 tot en met 30 mei gehouden op het circuit Paul Ricard in Zuid-Frankrijk. Maxime: “We hebben daar al getest, dus we zijn voorbereid. En vorig jaar hebben we daar ook al eens in de Lamborghini geracet. We hopen op Paul Ricard natuurlijk ook goed te kunnen presteren. Ik denk dat een plaats in de de top vijf mogelijk is. Dat is in ieder geval wel de bedoeling.”

Maxime Oosten en Milan Teekens worden in hun raceactiviteiten ondersteund door:

Veno Hout

Revis Zwembaden

Sonic Equipement

Houthandel Rollé

Orlimex

Restaurant Binnen in Drachten

Dutz Floors

Dok23

Viersen Transport