Drachten Diamonds bestaat 60 jaar

DRACHTEN De Drachtster honk- en softbalvereniging Drachten Diamonds viert 18 april haar 60-jarig bestaan. In 1961 besloten enkele honkbalgekke medewerkers van Philips tot de oprichting van de eerste honkbalclub in Friesland.

Het eerste honkbalveld werd het achter de Gauke Boelensstraat gelegen middenterrein van de drafbaan, dat in de winter als ijsbaan fungeerde. In 1969 volgde de verhuizing naar een heus honkbalveld aan de Sportlaan. In hetzelfde jaar werd de club verrijkt met een softbaltak, dat toen nog voornamelijk bestond uit leerlingen van het Drachtster Lyceum. Vanaf dat moment groeide de HSV Drachten uit tot een vaste waarde in het Nederlandse honk- en softbal met meerdere senioren teams en negentallen bij de junioren, aspiranten, pupillen en recreanten.

Een eigen thuishonk in de vorm van een kantine ontbrak tot 1979 toen een houten afdankertje van DLTC het eerste clubhuis werd, dat in 1993 werd opgevolgd door een kantine, die was samengesteld uit twee noodlokalen van het plaatselijke MBO. In de jaren 80 en 90 volgde een periode waarin met name het eerste honkbalteam succesvol was en wist door te dringen tot de landelijke eerste klasse.

De verwoestende brand van 9 januari 2005, waarbij de kantine inclusief al het spelersmateriaal en alle memorabilia verloren ging, was voor de HSVD een zwarte dag. De club verrees echter uit de as met in 2008 de feestelijke opening van het nieuwe complex aan de Sportlaan met een fraaie kantine, en onder de nieuwe naam Drachten Diamonds.

Helaas zit een feestelijk samenkomen van leden en oud-leden om het jubileum te vieren en het spelen van wedstrijden er door de beperkende maatregelen momenteel niet in. Drachten Diamonds heeft echter bewezen een veerkrachtige club te zijn waarvan de leden popelen om op korte termijn van dit gedenkwaardige jaar toch nog iets speciaals te maken.