Aventoer bouwt grootste laadplein voor electrische auto's in Burgum

BURGUM Bij Aventoer, het grootste Outdoor en Indoor Park van Noord Nederland, heeft wethouder Andries Bouwman van Duurzaamheid vrijdag vandaag het grootste particuliere openbare groene laadplein voor EV's van Tytsjerksteradiel ingebruik gesteld.

Het attractiepark heeft sinds deze week vier laadpunten van Eneco e-mobility geplaatst op het eigen parkeerterrein. Zowel gasten van Aventoer als bezoekers en bewoners van Burgum kunnen hun EV hier laden. ‘s Nachts laden op het afgesloten parkeerterrein, wat de veiligheid aanzienlijk vergroot, behoort tot de mogelijkheden.

Duurzaamheid in het DNA

Aventoer heeft hoge duurzame ambities. „Zorg voor de leefomgeving en duurzaamheid zit in ons DNA. Na de bouw en opening van Aventoer in 2014 zijn we 2017 voorzichtig begonnen met het installeren van de eerste zonnepanelen,” aldus directeur Hessel Bouma. „We hebben nu zoveel zonnepanelen liggen dat we ruimschoots voorzien in opwekking van alle elektriciteit die we binnen Aventoer verbruiken. Ook de nu geplaatste laadpalen krijgen hun stroom van onze zonnepanelen en zijn daardoor helemaal ‘groen’! Groot voordeel is ook dat de palen met een snelheid tot 22kW kunnen laden. Dat is twee keer zo snel als heel veel andere openbare laadpalen. Naast deze laadpalen zijn er ook collectoren voor de eigen warmwater voorziening en voor de voorverwarming van het CV-water op het dak geplaatst. Hierdoor kunnen we aanzienlijk besparen op het gasverbruik. Door de plaatsing van een serie Infrarood panelen, die worden gebruikt voor ruimteverwarming, konden we het gasverbruik nog verder reduceren. Ik ben best trots dat we het grootste groene laadplein van Tytsjerksteradiel hebben! Daarmee kunnen we onze footprint nog verder verkleinen,” aldus Bouma, die natuurlijk zelf ook 100% elektrisch rijdt.