Theater Na de Dam bij De Lawei

DRACHTEN Elk jaar maken theatermakers voor 4 mei speciaal voor Theater Na de Dam een voorstelling in het kader van de Tweede Wereldoorlog. Bij De Lawei bestaat deze editie van Theater Na de Dam uit korte face-to-face voorstellingen in de buitenlucht. Het publiek gaat 3, 4 en 5 mei op een bankje coronaproof in gesprek met zes jongeren uit Drachten.

Marnick Veenstra, Leonie Anneke Visser, Nick van Dasselaar, Daniek Hofste, Sylke de Jong en Nova Gabrielle gingen in gesprek met ouderen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Hun ervaringen delen ze met het publiek in de een-op-een-voorstelling Alleen in Oorlog. Na afloop van de voorstelling kan er thuis genoten worden van Vrijheidssoep, die speciaal voor deze Bevrijdingsdag is bereid door de chef-kok van De Lawei.

Behoefte aan verbinding

Theatermaker Lisa Groot Haar vertrekt voor deze editie van Theater Na de Dam vanuit de behoefte aan contact en verbinding. Door de coronacrisis is hier meer dan ooit behoefte aan en ervaren we hoe noodzakelijk contact met onze medemens is. „Elkaar ontmoeten, herkenning in elkaar vinden en van gedachten wisselen: daar word je wereld een stukje groter van,” zo stelt ze. Dit wordt beaamd door een van de oudere deelnemers: „De volgende generatie moet dit ook weten. Daarom vertel ik dit aan jou, zodat het niet verloren gaat.”

Vrijheidssoep

Met de wens om mensen te verbinden, bedacht Chef en schrijfster Yvette van Boven speciaal voor 5 mei 2021 een Vrijheidsmaaltijdsoep. Met zijn allen eten we 5 mei door heel het land hetzelfde en staan we bij hetzelfde stil. Deze Vrijheidssoep is onderdeel van de voorstelling Alleen in Oorlog en wordt na afloop van de voorstelling meegegeven. Voor mensen die niet naar de voorstelling komen, is de Vrijheidssoep 5 mei tussen 13.00 en 17.00 uur ook af te halen voor 1 euro (per twee personen). Afhalen en ter plekke afrekenen (contact of pin) kan bij het afhaalpunt aan de Reidingweg zijde.

Om de gedachte van de voorstelling voort te laten duren, zit er bij de soep die 5 mei wordt afgehaald een tekst uit de voorstelling Alleen in Oorlog. Zodat men ook thuis de verhalen aan elkaar kan voordragen.

De kaartverkoop voor de voorstelling is inmiddels gestart. Meer info en kaarten via www.lawei.nl.