Drachtster zwemmers succesvol op internationaal toernooi

DRACHTEN Ivo Kroes en Yanieck Frijstein, beide trainend bij het Opleiding Centrum (OC) zwemmen in Drachten, waren tijdens de derde en laatste dag van de Eindhoven Qualification Meet opnieuw succesvol.

Kroes wist ditmaal overtuigend de EJK limiet op de 200m schoolslag te slechten. In de series was de 2.16,77 ruim onder de gestelde 2.17,83. In de A-finales wist de inwoner van Holwierde zijn persoonlijke record zelfs aan te scherpen tot 2.16,29 waarmee de Azuro zwemmer achter de Olympiërs Arno Kamminga en Arjan Knipping verdienstelijk als derde Nederlander aantikte.

Frijstein viel een bijzondere Nederlandse eer te beurt, door als eerste Nederlander ooit, een EYOF-limiet te bemachtigen op de 1500m vrije slag. Met 16.22,18 verbeterde Frijstein zijn persoonlijke record met maar liefst 25 seconden en de tijd van 16.28,8 die als eis was gesteld om te kunnen deelname aan het European Youth Olympic Festival was voor de Kampenaar dan ook geen enkel probleem. Op de 200m schoolslag wist Frijstein zijn persoonlijke record in de B-finale nog aan te scherpen tot 2.26,90.

Op de 100m rugslag wist Domingo Kuipers uit Workum net niet voor het eerst de minuutgrens te doorbreken. Met een nieuw persoonlijk record van 1:00,12 is dat slechts een kwestie van tijd. Jelle Betten uit Drachten wist op diezelfde 100m rugslag met een tijd van 58,78 de B-finale op zijn naam te zetten. Een mooie opsteker voor de DZ&PC zwemmer en coach Erik Nijholt die pas sinds februari weer toestemming heeft om te trainen onder de topsportregeling.

Teleurstelling was er ook voor DZ&PC zwemster Janna van Kooten. Met een inschrijftijd van 2.02,91 leek de EJK limiet van 2.02,90 geen enkel probleem, maar in de series blies Van Kooten zichzelf na een bliksemsnelle start op. De 2.06,97 was ook niet genoeg om een B-finale te halen, waardoor de talentvolle inwoonster van Niekerk zich niet direct kon revancheren. Gelukkig krijg Van Kooten eind juni nog een kans om zich te plaatsen voor de EJK in Rome.

De eveneens voor DZ&PC uitkomende OC zwemster Yara van Kalmthout wist met een persoonlijk record van 2.04,41 de B-finale wel te bereiken. Hierin lukte het de uit Vlagtwedde afkomstige zwemster niet om nogmaals toe te slaan. De opening onder de minuut oogde veelbelovend, maar uiteindelijk werd het door in 2.04,54 als tweede te eindigen.

Vince van der Pal (Swol) had net als Van Kooten geen antwoord op een ontzettend snelle opening op de 200m vrije slag. Na een opening van 26,0 en 28,5 stond een razendsnelle tussentijd op het bord, maar Van der Pal moest zijn jeugdige enthousiasme in het tweede deel van zijn race behoorlijk bekopen (30,5 en 31,9) Desalniettemin betekende de 1.57,04 een mooi persoonlijk record en de bevestiging van de grote progressie die Zwollenaar, die aan het begin van het seizoen nog 2.07,69 als persoonlijk record hard staan, doormaakt.

Emma Hofstee (TriVia) kon in de series van de 200m schoolslag nog geen potten breken, maar de 2.49,02 betekende wel een plekje in de B-finale en daarin liet de zwemster uit Beerda zien meer in haar mars te hebben. De 2.4624 betekende in elk geval een mooie opsteker voor de Havo-5 scholier van het Werkman College.