Leonie (16) uit Burgum wil vlammen in Belgisch top-veldrijteam

BURGUM De 16-jarige Leonie Bentveld uit Burgum is onlangs overgestapt naar het Belgische topveldritteam Pauwels Sauzen-Bingoal. Daar heeft ze een contract getekend tot 2024.

De overstap naar Pauwels Sauzen-Bingoal was al even in de maak, het team heeft de jonge veldrijster al 2 jaar in het vizier. Ze hebben vorig seizoen 23 TV-overwinningen weten te pakken en is momenteel het te kloppen veldrijteam.

Dit jaar kwam het er dan van en benaderde het Belgische team de rappe Burgumse. In een gesprek zette Leonie haar doelen uiteen en vertelde wat ze van het team verwachtte. Ze komt bij verschillende profs in het team waar ze naar eigen zeggen ‘veel van kan leren.’ Leonie’s doel is eerst om zelf prof te worden om daarna wereldkampioen te worden. En in het geval veldrijden ooit een olympische sport wordt wil ze ook de Olympische Spelen meemaken. Komend seizoen zal ze een halfjaar in België verblijven om haar vaardigheden te verbeteren bij haar nieuwe team.

Cyclocross

De jonge veldrijster begon op haar 8ste met wielrennen. Toen ze 12 was, werd het serieuzer en werd de topsport een serieuze carrièreoverweging. Gaandeweg kreeg ze meer aardigheid in het veldrijden, ook wel cyclocross genoemd. “Tijdens de winter zit je dan op de crossfiets om een beetje bezig te blijven, en dat begon ik steeds leuker te vinden.”

De afwisseling in het parcours en het fysieke aspect trok haar interesse. Vergeleken met de vaak 90 kilometer lange klassieke wegritten, vindt Leonie de veldrijwedstrijden die vaak tussen de 45 en 50 minuten zijn een stuk leuker. “In het veldrijden kan je gewoon de hele tijd voluit gaan, terwijl het op de weg pas leuk wordt aan het einde.”

School

Topsport combineren met school was niet altijd makkelijk. Momenteel gaat ze naar een Topsport Talentschool in Groningen waar ze havo doet en waar rekening wordt gehouden met haar trainingen en wedstrijden. Zo wordt haar rooster op aangepast en krijgt ze alleen tijdens de toetsweken huiswerk.

“Ik heb op een andere school gezeten in Drachten en daar merk je dat ze je niet begrijpen. Ik was op een trainingsstage in Spanje en toen ik terugkwam zei de leraar ‘zo, leuke vakantie gehad?’. Toen dacht de hele klas ook dat ik met vakantie was.”

Corona

Natuurlijk heeft corona ook effect op de wielerwereld. Er is vaak geen publiek aanwezig en veel evenementen worden afgelast, waaronder het WK veldrijden in Oostende. Amper twee weken voordat de WK gehouden zou worden, werd de categorie waarin Leonie zou gaan rijden, geschrapt.

“Het zou mijn eerste WK worden. Mijn doel was om op het podium te eindigen, omdat ik reeds al vaker bij de top 3 ben geëindigd in internationale wedstrijden.” De ‘finishlijn’ van die strijd ligt nu iets verder weg...

Jelmer Kampen