‘Kruistocht’ met zon en sneeuw van start in Wijnjewoude

WIJNJEWOUDE De Dorpentocht 316 is paasmaandag van start gegaan in het Friese Wijnjewoude met een wel bijzonder grillig weerbeeld. Van zon tot felle winterse buien ging het naar Haulerwijk.

Tot en met Pinksteren (22 mei) lopen de wandelaars een route in de vorm een hart, langs 42 dorpen in Noord-Nederland. De tocht wordt georganiseerd door Unite in Christ en is een alternatief voor het traditionele Pinksterfeest 316 in Wijnjewoude. Door corona kan dat ook dit jaar niet doorgaan. Doel van de wandeltocht is het verbinden van mensen in de dorpen ‘over de eigen kerkmuren heen’. „We roepen hen op tot gebed voor bloei van hun woonplaats”, vertelt Willem Jongsma van Unite in Christ. Hij hoopt dat de gesprekken onderweg het begin zijn van meer onderlinge verbondenheid.

Groot kruis

De wandelaars nemen een 3,5 meter groot kruis mee op een kar. „Het teken van hoop en eenheid in Christus”, volgens Jongsma. „We zouden graag zien dat mensen uit het dorp waar het kruis de dag daarvoor is aangekomen, het wandelend naar het andere dorp brengen”, aldus Jongsma. „Daar worden we ontvangen door vertegenwoordigers van de verschillende kerken”.

’s Avonds om half acht is er dan steeds een kort programma met onder andere gebed. De wandelroute is vormt een hart in Noord-Nederland. „Het hart van Gods liefde”, aldus Jongsma. Iedereen mag een stukje meelopen, zolang de groep maar niet groter wordt dan dertig personen. De organisatie hoopt dat de coronamaatregelen in mei worden versoepeld. Dan kunnen er bij de slotbijeenkomst op 22 mei in Wijnjewoude meer mensen aanwezig zijn. Meer info over startplaatsen en vertrektijden is te vinden op de kaart die op de website staat (ook voor aanmelden): www.dorpentocht316.nl Op bijgaande foto’s van Arinda Meijer een impressie.