Groene identiteit centraal in ontwerp zwembad Drachten

DRACHTEN Tijdens een informatieve raadsbijeenkomst dinsdagavond heeft het college van B en W van Smallingerland de gemeenteraad geïnformeerd over de architectenkeuze voor het nieuwe zwemcentrum De Welle.

Na een zorgvuldige selectieprocedure is besloten de opdracht te verlenen aan Hooper Architects uit Oosterhout. Het nieuwe zwemcentrum is ontworpen als een beeldbepalend object in het sportpark rondom de Sportlaan. Het gebouw en het terrein worden gekenmerkt door de groene identiteit en een architectuur die duidelijk een nieuwe stap laat zien in duurzaam bouwen.

Het gaat daarbij niet om het realiseren van een gebouw in de natuur, maar een plan dat verweven is met de natuur. Hierin is het gebouw, opgebouwd uit duurzame materialen, net zo belangrijk als delen die de biodiversiteit ondersteunen en tegelijk een positieve bijdrage hebben aan het voorkomen van bijvoorbeeld hittestress. Dit aspect is de kern van zowel het zwemcentrum als de omgeving waarin deze ontworpen is.

Goed voor de hele regio

“Het unieke ontwerp van Hooper Architects brengt zwemmen, duurzaam bouwen en architectuur op een unieke manier samen. We investeren in faciliteiten die daarnaast alle kansen bieden voor de verdere ontwikkeling van (top)sport in Noord-Nederland. Dat is niet alleen goed voor Smallingerland, maar voor de hele regio”, aldus wethouder Felix van Beek.

Ook Evert-Jan Siderius van het Sportbedrijf Drachten is blij met de aanstelling van Hooper Architects. “Met het ontwerp van het nieuwe Zwemcentrum de Welle krijgen de inwoners van Smallingerland een geweldig nieuw zwembad met heel veel verschillende mogelijkheden om te sporten en te recreëren. Door het prachtige ontwerp zal iedere inwoner van Smallingerland zich thuis voelen in het nieuwe Zwemcentrum. Als exploitant van het nieuwe bad kunnen we niet wachten om de eerste bezoekers te ontvangen.”

Bijdrage aan de zwemcultuur

Smallingerland besloot in 2020 tot de bouw van een nieuw zwemcentrum. Het complex biedt ruimte aan recreatief zwemmen, breedte- en topsport. Het zwemcentrum bestaat uit bestaat uit een 50 meter flexibel (top)sport bad, een multifunctioneel bad en een uitgebreid recreatieprogramma waaronder een recreatiebad (incl. golfslag), kleuterzone, peuterbad, wellness en een spraypark. Het topsportbad wordt flexibel ingericht met een beweegbare bodem en wand. Ter ondersteuning voor de topsport worden ruimtes als opwarming, krachten fysioruimte opgenomen binnen het programma.

De Koninklijke Nederlandse zwembond wil de komende jaren blijven investeren in topsport en talentontwikkeling voor de zwemsporten van de KNZB in het Noorden van het land en wil dat doen in Drachten in het bijzonder.