Burgemeester Drachten roept op alert te zijn na brandstichtingen

Meerdere keren werd er de afgelopen weken brand gesticht in Drachten. Burgemeester Jan Rijpstra roept de inwoners op ,,alert’’ te zijn en verdachte situaties door te geven aan de politie.

Van een pyromaan wil de politie niet spreken. ,,We gaan uit van losstaande zaken. Dat komt uit het onderzoek naar voren’’, aldus woordvoerder Paul Heidanus.

Maar dat er brandstichters actief zijn, blijkt uit getuigenoproepen die de politie de afgelopen weken deed. Mensen die iets gezien hadden, werden verzocht zich te melden. Dat gold voor de brand aan de Wielewalen in Drachten, waar een scooter in vlammen opging en voor die aan de Vlasakkers in Drachten, waar een auto in brand werd gestoken. Dat was recent ook zo aan de Steenkerk.

Angstgevoelens

Ook wordt hulp ingeroepen om de veroorzaker van het vuur aan de Michaelsberg te kunnen aanhouden. Een camper is daar verwoest. Aan De Stal betrof het een container, aan de Geelgorsstraat een leegstaande woning. ,,Door branden kunnen angstgevoelens ontstaan’’, weet Rijpstra. Daarom is het belangrijk dat mensen de politie helpen uit te kijken naar de daders.

Vorig jaar kampte Drachten met een reeks conifeerbranden, waar jonge jongens verantwoordelijk voor bleken. In Harlingen zoekt de politie naarstig naar een brandstichter, die menig inwoner van de havenstad slapeloze nachten bezorgt.