Ha&Ie Drachten: ‘Met de rug tegen de muur’

DRACHTEN Het huidige beleid voelt volgens de Drachtster winkeliersvereniging Ha&Ie verstikkend en creëert “nieuwe” slachtoffers. „We worden met de rug tegen de muur geplaatst. Het is ook niet uit te leggen waarom de ene winkel wel open mag en de andere niet. Dat zogenaamde essentiële winkels wel niet-essentiële artikelen mogen verkopen.”

Het bestuur van Ha&Ie Drachten is verre van gelukkig met de situatie. „Plat gezegd, het is meten met 2 maten en de economische schade wordt onevenredig verdeeld. De huidige steunmaatregelingen zijn geen passende compensatie voor alle ellende. Zolang de witte jassen het schaduw kabinet vormen, zullen Rutte en de Jonge zeer terughoudend blijven en worden nieuwe initiatieven badinerend afgedaan”, aldus voorzitter Douwe Blom.

Het bestuur dringt aan op maximaal kansen pakken die worden geboden. „En laten wij het vertrouwen van de consumenten niet beschamen. Rutte kondigde kleine versoepelingen aan onder voorwaarden. Een klein miniem stapje vooruit naar volledige opening van de winkels.”

Meer lucht

Voor de winkels geldt dat wij vanaf 3 maart klanten mogen ontvangen, mits die klanten zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld. Het is toegestaan om maximaal twee klanten per verdieping toe te laten, met een maximum van zes keer per uur. Uiteraard geldt de mondkapjesplicht en de 1,5 meter. Het winkelen op afspraak leidt vooral voor de kleinere winkels tot wat meer lucht.

„Voor het grootwinkelbedrijf, horeca en cultuur biedt het nog weinig soelaas. Rutte vindt het allemaal heel spannend en met het zwaard van Damocles dreigt hij met het terugdraaien van de versoepeling als de besmettingscijfers weer oplopen. Laten we het winkelen op afspraak hier geen debet aan zijn. Zorg goed voor je klanten en maak dat winkelen op afspraak veilig kan.”

De roep om de winkels op 3 maart volledig te openen, heeft ook het bestuur van Ha&Ie bereikt. „Als geen ander begrijpen wij de frustratie en leven wij mee. Maar wij zijn geen voorstander van het heft in eigen handen nemen. Burgerlijke ongehoorzaamheid levert, ons inziens, niets op en vergroot alleen de afstand tot elkaar. Branche-organisaties als o.a. Koninklijke Horeca, In Retail en MKB-Nederland voeren de druk bij het kabinet op om tot meer versoepelingen te komen. Laten wij vertrouwen houden in onze eigen brancheorganisaties”, stelt de voorzitter.

‘Kom in actie’

Blom is verder trots op het feit dat Ha&Ie subsidie van de provincie Fryslan heeft gekregen om een ‘Kom in actie’- traject op de starten in samenwerking met De Nieuwe Winkel Straat. Met dit traject Ha&Ie de centrumondernemers perspectief bieden voor de tijd na corona.

„Gezamenlijk met de centrumondernemers wil Ha&Ie een plan maken voor de toekomst, zodat het centrum van Drachten een gezellige en veilige ontmoetingsplaat mag zijn, waar het fijn vertoeven is, waar je met vrienden kunt afspreken en uitgebreid kunt shoppen. En dat voor alle inwoners van Smallingerland en wijde omgeving.”