Sam Mebius uit Drachten (19) fietst geld bijeen tegen diabetes

DRACHTEN De 19-jarige Sam Mebius heeft zaterdag 200 kilometer gefietst, van Heereveen naar Den Bosch. Dat deed hij om geld op te halen voor onderzoek naar diabetes. Met de sponsortocht heeft hij inmiddels 25.000 euro op weten te halen.

De jonge Drachtster werd precies een jaar geleden op 20 februari gediagnostiseerd met Diabetes type 1, iets wat zijn leven totaal veranderde. “Ik heb er een dagtaak bijgekregen, een heel nieuw leven eigenlijk. Bij alles wat je doet moet je rekening houden met diabetes. Als je beweegt gaat je suikerwaarde omlaag. Dat moet je steeds in de gaten houden, zeker ook als ik straks ga fietsen. Maar als ik te veel eet, worden de waarden te hoog. Het is puzzelwerk en de kunst om de middenweg te bewandelen. Met mijn trainers ben ik bezig om alles goed af te stellen. En ik heb een sensor onder mijn arm om mijn suikerspiegel te meten”, legt hij uit.

Telefoon ontploft

De tocht - die de Drachtster reed samen met Dennis Smit (24) - stond al lang gepland en ging om half vijf van start. Volgers van Sam’s blog stonden aan langs de kant, zij konden hem volgen via een live locatie. Eenmaal aangekomen in Den Bosch werd hij begroet bij Bakkerij Jan de Groot, samen met heel veel pers. “Mijn telefoon is ontploft met berichten van mensen die het geweldig vinden dat we het hebben gehaald. We hebben zelfs de NOS gehaald op Instagram (@nosstories). Ook via daar heb ik weer veel nieuwe berichten gekregen.”

“Een geweldig avontuur. Blij dat het nu klaar is, maar ook wel weer jammer. Ik heb hier een half jaar aan gewerkt en nu is het klaar. Maar ja.. Nu kan ik mooi uitrusten en nagenieten van dit mooie avontuur”, aldus de jeugdige Fries. “Met de spierpijn gaat het trouwens redelijk goed. Ik ben vooral erg moe van alle indrukken.”