Wopke Hoekstra ziet grote kansen voor Drachten

DRACHTEN CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra wil dat Fryslân zich versneld verder ontwikkelt. Hij ziet daarbij in het bijzonder grote kansen voor Drachten.

“Er moet juist meer worden geïnvesteerd in woningbouw en innovatie”, aldus Hoekstra. Hij kwam vooral onder de indruk van de samenwerking in het Innovatiecluster Drachten dat hij donderdag bezocht, 23 bedrijven werken daarin samen in nieuwe technologie met MBO, HBO en universiteiten.

Hoekstra was te gast bij Quadient Technologies dat onder andere hightech verpakkingsmachines ontwikkelt. Daar liet Wopke Hoekstra zijn CDA sjaal via de lasergestuurde machines op maat inpakken. Directeur Piet Fellinger van Quadient benadrukte met Joost Krebbekx de grote impact van het Innovatiecluster. Fellinger legde uit dat deze Drachtster innovatie al veel heeft opgeleverd. Er worden inmiddels producten naar 65 landen geëxporteerd.

Gouden handjes

Bij de rondgang door het bedrijf kwam Hoekstra ook in gesprek met HBO stagiaire Anne Koet. Zij voelt zich als een vis in het water in deze innovatieve en uitdagende omgeving. Volgens Hoekstra is dit een mooi voorbeeld dat juist meiden wat vaker zouden kunnen gaan kiezen voor technische beroepen. Hoekstra denkt ook dat de combinatie van ‘gouden handjes’ met innovatie in high tech-industrie een goede basis legt voor een sterke economie in Fryslân. Het Innovatiecluster is een schoolvoorbeeld waarbij goede scholing aansluit op grote arbeidskansen.

De aanvoerder van het CDA hoopt dat hij 17 maart sterk uit de bus komt. Dat zou ook voor Drachten een opsteker zijn: “De kans dat de Lelylijn er dan komt wordt daarmee groter. Zeker nu ook meer partijen het idee omarmen. Het zal leiden tot veel woningbouw in plaatsen waar de lijn langskomt. De Lelylijn is voor het CDA geen kostenpost, maar een investering in bereikbaarheid en leefbaarheid”, aldus Hoekstra.

Lelylijn

Naar verwachting profiteert Drachten met Heerenveen en de omliggende dorpen het meest van de komst van de Lelylijn. Door de komst van de Lelylijn zou Drachten er volgens de eerste studies ruim 13.000 woningen er bij krijgen en worden er bijna 10.000 arbeidsplaatsen gecreëerd. Daarmee zou het in omvang gelijk komen met een stad als Assen.

Hoekstra werd namens het plaatselijk CDA ontvangen door lijstduwer Wim Eilering: “Hier zie je dus hoe belangrijk het is dat je als lokale CDA-afdeling mensen die in Den Haag echt de beslissingen nemen hier even naar toe haalt. Zij ervaren het belang. Hoekstra heeft toegezegd dit ook echt meenemen in de kabinetsformatie. Ja dan heb je toch hopelijk een mooi resultaat.”