Plein met 1500 schoenen in Drachten als eye-opener

DRACHTEN Zo’n 1500 schoenen stonden zondag op het plein bij het gemeentehuis in Drachten. De bedoeling was dat dit een stem zou geven aan mensen die vanwege de lockdown eenzaam zijn en het zwaar hebben. „Een ‘eye opener voor de gemeente”, aldus kunstenaar Klazien de Jong, met Regina Bijlsma initiatiefneemster.

De actie was een succes, volgens de organisatoren. Zo’n 1500 schoenen stonden voor het gemeentehuis in de hoop dat de ze een andere manier van bedrijfsvoering zal gaan volgen. Stof tot nadenken voor gemeente Smallingerland volgens de woordvoerder. „Het is echt om een beeld te geven om de mensen die wel leiden. Zoals jongeren die amper sociale contacten hebben, of ouderen die alleen zitten en geen bezoek meer krijgen.”

Het idee voor deze actie kwam van de Klazien de Jong. Zij werkt in de hulpverlening en zag het leed wat de lockdown bracht. Daarom kwam ze met deze actie om aandacht te vragen voor de mensen die het extra zwaar hebben tijdens de lockdown. Na een berichtje op facebook begon het balletje te rollen. Met wat hulp van vrijwilligers werd de actie al snel groter. Zakken vol met schoenen werden afgeleverd bij mevrouw De Jong. Veel van buren, maar ook van bedrijven zoals Be wise Buy wise en Hart in Friesland.

En hoewel er veel positieve reacties waren, zaten er ook negatieve reacties bij. Op facebook werd de actie vergeleken met de schoenen uit Auschwitz. „Een misplaatste associatie”, volgens de woordvoerder. „De actie was bedoeld om even stil te staan bij de mensen die getroffen zijn. Het was ook geen demonstratie, maar iets om het over de gevolgen te hebben.” De organisatoren betreurden dat burgemeester Jan Rijpstra niet aanwezig was.