Man (37) uit Drachten heeft rugzak vol met geld en drugs bij zich tijdens winkeldiefstal in Leeuwarden

Een 37-jarige man uit Drachten stal eind mei vorig jaar spullen - karabijnhaken en een stuk touw - bij Bever Sport in Leeuwarden. Dat was niet het enige: hij bleek ook nog een goedgevulde rugzak bij zich te hebben. Daar zat 678 euro in en een behoorlijke hoeveelheid drugs.

Naast het contante geld zaten er zakjes met speed, xtc en een flesje ghb in de tas. Het had er alle schijn van dat hij drugs dealde, opperde politierechter Marja Noorman. Dat ontkende de man, hij zou slechts een „vervoerder” zijn geweest: hij moest van iemand op de drugs passen en ze op het NS-station aan iemand anders geven.

De man is vaker veroordeeld voor drugsbezit. Op het moment dat hij werd aangehouden liep hij in twee verschillende proeftijden. Dat hij met een rugzak vol drugs en geld een winkeldiefstal pleegde, was niet erg handig, meende de rechter. De officier van justitie eiste voor de diefstal en het drugsbezit twee maanden cel.

De officier vond dat van de twee voorwaardelijke straffen in ieder geval eentje omgezet moest worden in een onvoorwaardelijke celstraf van 91 dagen. De rechter maakte er zes weken van plus de 91 dagen. Van de andere voorwaardelijke straf – 60 dagen cel – werd de proeftijd met een jaar verlengd. Het geld dat in de rugzak zat, werd door de rechter verbeurd verklaard.