‘Doel OWO moet duidelijker’

Wolvega/Oosterwolde - De gemeenteraad van Weststellingwerf wil dat de samenwerking met Ooststellingwerf en Opsterland leidt tot een duidelijke stip op de horizon. Waartoe moet de OWO-samenwerking leiden?

Dat is nu volgens de gemeenteraad in een gemaakte visie niet concreet genoeg en daarom werd maandagavond unaniem een motie aangenomen.

Ruimte voor verbetering

Voor de zomer moet duidelijker worden wat de gemeenten nu samen willen bereiken en waar de prioriteiten liggen. Volgens de motie is het succes van de samenwerking gelegen in kwaliteitsverbetering en structurele kostenbesparingen. SDW relativeerde dat. ‘Waarschijnlijk is de samenwerking goedkoper en waarschijnlijk is de samenwerking efficiënter.’ Maar of dat echt zo is werd door fractievoorzitter René de Klein betwijfeld. De genoemde cijfers in de visie werden door hem boterzacht genoemd. ‘Er is zeker ruimte voor verbetering’, zo zei burgemeester Andre van de Nadort. De verschillende bestuursculturen zorgen er volgens de burgemeester voor dat het wel eens wat langzamer gaat dan gewenst.

Positieve woorden

Hij wil dat vanuit de gemeenteraden een delegatie fysiek bij elkaar komt, ook als dat na de zomer zou worden. Nu wordt vanwege corona alleen online vergaderd. Van de Nadort was wel blij met ook positieve woorden over de samenwerking. Dat had hij in de commissievergadering gemist. Vermoedelijk worden in de beide andere gemeenten vergelijkbare moties in stemming gebracht. Diverse raadsfracties spraken nog eens uit dat de tijd niet rijp is voor een fusie. Dat moet dus volgens SDW niet de stip op de horizon zijn. Tot opluchting van Blijf Stellingwarfs.