Hafabra-icoon Klaas van der Woude stopt bij De Bazuin Oenkerk

Een icoon van de hafabra stopt ermee. Dirigent Klaas van der Woude van De Bazuin Oenkerk vindt het tijd om zijn dirigeerstokje over te dragen.

Van der Woude (66) vindt het wel mooi geweest, na bijna 35 jaar aan het roer bij brassband De Bazuin Oenkerk. In maart 1986 trad hij daar aan. Zijn komst was goed voor de band, die al snel opklom naar het hoogste amateurniveau van het land.

In 1995 dirigeerde hij De Bazuin Oenkerk naar de eerste van zes Nederlandse kampioensbekers, en in 1999 zelfs naar een tweede plek bij het Europese kampioenschap. Van der Woude bedacht en programmeerde ook het jaarlijkse Valentijnsconcert, sinds de verhuizing naar De Lawei in Drachten het best bezochte brassbandconcert van het land.

Landelijke prijs

In 2008 kreeg hij een landelijke prijs, de Buma Brass Award, voor de nieuwe impulsen waarmee hij de amateurmuziek vooruit hielp: jong, regionaal talent een podium geven, nieuwe combinaties bedenken. Hij liet De Bazuin ook samenwerken met artiesten uit andere sectoren: met de cast van Simmertime in De bugel fan Looft den Heer en met Gezina van der Zwaag in Gabriella’s liet. Beide nummers staan al jaren in de Fryske Top 100.

Van der Woude, ook actief als maker van arrangermenten voor de hafabrasector en als docent directie op het Groninger Prins Claus Conservatorium, hoopt zijn vertrek in het najaar te kunnen vieren met een afscheidsconcert. Zoals de meeste cultuursectoren ligt ook de hafabra al sinds oktober compleet stil.