Burgemeester Rijpstra over avondklok: ‘Inspelen op eigen verantwoordelijkheid’

DRACHTEN In heel Nederland geldt - zoals bekend - vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen moet blijven. Deze maatregel duurt tot 10 februari.

Wie toch binnen deze tijd de straat op moet, heeft een eigen verklaring nodig (via de site van de gemeente Smallingerland te downloaden). Wie aan het werk moet tijdens de avondklok, heeft naast een eigen verklaring ook een werkgeversverklaring nodig. Deze wordt door de werkgever verstrekt.

Burgemeester Jan Rijpstra verwacht op voorhand geen problemen. „De voorbereidingen worden voornamelijk in Veiligheidsregio Friesland-verband getroffen. Je moet daar optreden waar het moet, maar we moeten ook inspelen op ieders eigen verantwoordelijkheid. En per gemeente zien wie ontheffing moeten hebben”, laat hij weten.

„Mensen zoeken soms de grenzen op, maar je hebt ook de ‘stoere’ verhalen. Maar we moeten dit wel doen, dit is het laatste redmiddel”, aldus Rijpstra, die ook zijn respect en dank wil uiten aan hulpverleners en handhavers.