Sledehonden voorkwamen grote difterie-uitbraak in 1925

DRACHTEN Het is bijna 100 jaar geleden dat er in Nome (Alaska) een difterie-uitbraak was onder kinderen en tieners. Door de Serum run to Nome, ook bekend onder Great Race of Mercy, zijn er in de winter van 1925 20 hondenmenner (mushers) en 150 sledehonden ingezet. Daarmee werd de grootste uitbraak van difterie voorkomen. De rit ging van Nenana naar Nome.

De sledehonden met hondenmenners (mushers) voltooiden een 1085 kilometer lang traject, waar normaal 25 dagen over werd gedaan. Deze groep heeft dit in een recordtijd 5,5 dag gedaan. Om deze snelheid te halen hebben ze een estafettesysteem toegepast, verdeeld over 20 stukken, met voor elk stuk een ander sledehondenteam. De Great Race wordt vaak gezien als de laatste grote actie van sledehonden voor dat het vliegtuig en de sneeuwscooter hen verdrongen als primaire transportmiddel.

Het verhaal van Balto, de sledehond met een standbeeld, is bij sommigen bekend. Het verhaal zit echter toch net iets anders in elkaar. Wie het echt verhaal van Lennard Seppala kent, weet ook dat zijn leaddog Togo de eer toekomt. Kijk eens het verhaal van Togo – Balto’s True story. Tevens is er een fantastische film Disney’s Togo uit 2019, deze is te zien op Disney+. Een waar gebeurd verhaal.

Waar alle teams in 1925 gemiddeld tussen de 40 en 85 km hebben gesleed heeft Lennard Seppala 185 km gedaan. De temperatuur lag rond de -48 en -49C. Een mooi stukje geschiedenis die we nooit mogen vergeten. Wat een prestatie van weleer.

Het Covid-19 tijdperk

Hoe anders is het nu. Een vreemde tijd en tóch heel actueel. „Deze week zagen wij in het nieuws in Spanje waar veel sneeuw is gevallen een sledehondenteam door Madrid gaan. Covid-19 betekent voor onze Siberische husky’s dat wij naar verwachting geen sneeuw zullen zien dit seizoen”, aldus Sandra en Han Berendschot. Ze stonden ingeschreven met sledehondenteam Chibewyan voor de Vildmark Race in Zweden, een toertocht van 120 km.

„We zijn zelfs met onze hondenvoer leverancier Biofood Diervoeding te Drachten druk bezig een speciale sportbrok voor de Sport/Sledehond te ontwikkelen om de honden nog beter in conditie te houden. De proefzakken stonden al klaar.

„Helaas, alle evenementen binnen Europa zijn afgezegd door de Covid-19 pandemie. Wij trainen onze husky’s gewoon door, dat vinden ze prettig en maakt ze blij. Én, niet te vergeten het is onze passie én hobby die we hopelijk nog een paar jaar te mogen uitoefenen. Eind 2009 is er in Drachten een flink pak sneeuw gevallen. Wij konden destijds van huis af sleeën door de wijk. Fantastisch was dat. Wij hebben ook wat buurtbewoners op de slee mogen vervoeren. Dat was een geweldige ervaring”, blikt het paar glunderend terug.

„Wat ons betreft valt er nog een flink pak sneeuw. Het is per slot van rekening winter. Wellicht kunnen we straks nog eens met onze hondenslee naar de stembus. En we hopen in januari 2022 aan de start te mogen staan van een mooie evenement en een nieuw avontuur.”