Bezoek markt is uitje

Bezoek markt is uitje: standhouders en klanten vertellen over hun ervaringen 

 DRACHTEN De deels biologische markt op donderdagmorgen op het Raadhuisplein in Drachten is voor sommigen een uitje in coronatijd en voor anderen een vast moment in de week om boodschappen te doen. De standhouders en hun klanten vertellen over hun ervaringen met de markt in het afgelopen coronajaar.

Voor de kraampjes op het plein staan de mensen netjes op een verantwoorde afstand van elkaar te wachten op hun beurt. Iedereen houdt zich keurig aan de coronaregels. Martha de Boer van ‘Natuurlijk Martha’ verkoopt honing en bijenproducten. Ze merkt dat het inderdaad drukker is op de markt omdat de mogelijkheden om ergens anders te winkelen heel beperkt zijn door de corona. “Het is inderdaad wel drukker. En je ziet het ook aan de cadeaus die je verkoopt. Veel winkels zijn dicht, maar mensen kunnen hier nog van alles kopen”.

Ze ziet ook meer ouderen die met hun rollator of scootmobiel een rondje over de markt doen. “Er is niet veel te beleven op het moment en voor ouderen is een bezoek aan de markt even een moment om er uit te gaan en soms even een praatje te maken. De markt is een leuke plek om mensen te ontmoeten”.

Biologisch

Een aantal bezoekers van de markt zijn vaste klant en komen iedere week langs. Antje Fokkema is op de fiets en haalt twee tassen van haar pakjedrager. “Ik ga altijd naar de markt”, zegt ze terwijl ze in de rij gaat staan bij de groentekar. “Ik kom verder één keer per week in een supermarkt. Ik ga dan heel vroeg of heel laat en wil niet in de drukte winkelen. Ik heb namelijk een kwetsbare partner en we moeten extra voorzichtig zijn”. Ook Irene Müller en Claudia Groos zijn vaste bezoekers van de markt. “We gaan iedere week. We zijn echte die hards”, vertellen de dames lachend. “We zijn heel blij met de markt. Vooral ook omdat het biologisch is, maar je hoeft hier ook geen mondkapje op te hebben. Het is heerlijk in de buitenlucht en gezellig”.

Ook wordt er meer gekocht op de markt door de corona. “Ik wil niet naar allemaal verschillende winkels en koop daarom wel meer op de markt”, aldus Irene Müller en Claudia Groos voegt er aan toe: “We zijn heel blij met de markt. Van ons mag ie nog wel groter”.

Drukker

Kaasverkoper Van der Woude en Zondervan merkt weinig van extra klanten in de coronatijd. “Het valt wel mee. Voor een deel heeft dit misschien te maken met angst. Veel mensen, vooral ouderen, durven de deur niet uit. Het is de meest kwetsbare groep”, vertelt Sharney Zondervan. “Maar we zijn al lang blij dat we kunnen blijven staan. We hebben het geluk dat we als kaasverkopers bij de eerste levensbehoefte worden gerekend. We staan heerlijk buiten. Je kunt wat dat betreft niet gezonder winkelen”.

Ian Kunst van ‘The rollingcoffee’ is in september – midden in de coronatijd – net begonnen. “De feestdagen waren wel druk. Maar nu in januari zakt het wat in, maar dat is wel gebruikelijk. De lockdown werkt niet mee en ook het troosteloze weer niet”.

Jan de Boer van Bosscher Delicatessen bv ziet daarentegen meer drukte in de coronatijd. “Mensen zitten thuis te werken en willen er even uit. Hier hebben ze alle ruimte en kunnen ze voldoende afstand houden. Mensen zien de markt als een uitje”.