Speeltuin Lytse Leane kandidaat-Kern met Pit

FRIESCHEPALEN Het plan voor een nieuwe speeltuin in Frieschepalen, Lytse Leane, dingt mee naar de Kern met Pit-prijs.

Al meer dan 40 jaar daagt Kern met Pit mensen in heel Nederland uit om hun droom voor hun buurt binnen een jaar te realiseren. Bijna 100 deelnemers van Kern met Pit 2020 hebben zelfs tijdens dit rare coronajaar, hard gewerkt om hun droom te realiseren. Stemmen op het project als beste buurtinitiatief is van 2020 kan vanaf 4 januari tot en met 20 januari via www.kernmetpit.nl . Met kans op de trofee én een prijs van 1.500 euro.

Doel is om in het voorjaar van 2021 een nieuwe speeltuin aan de Lytse Leane te realiseren. De huidige speeltuin is sterk verouderd, een aantal toestellen is afgekeurd en afgelopen jaren verwijderd. We willen de kinderen van Frieschepalen een mooie nieuwe en veilige speelomgeving bieden.

Doelstelling

Het doel is om in 2021 een nieuwe speeltuin aan de Lytse Leane te realiseren. De huidige speeltuin is sterk verouderd, een aantal toestellen is afgekeurd en afgelopen jaren verwijderd. De inwoners willen de kinderen van Frieschepalen een mooie nieuwe en veilige speelomgeving bieden.

De acht initiatiefnemers vanuit Dorpsbelang hebben inmiddels ervaring met het aanvragen van subsidies, het opstellen van een projectplan en tips in samenwerking met de gemeente. „We hebben samen met de gemeente Opsterland en een leverancier een mooi goedgekeurd plan opgesteld. In samenwerking met de gemeente Opsterland geven we uitvoering aan het plan. De oude toestellen zijn onlangs verwijderd en de gemeente begint met de herinrichting van het terrein zodat we in 2021 gezamenlijk de nieuwe toestellen kunnen plaatsen”, aldus Roelf Krol van de initiatiefgroep.

Woonomgeving

„Frieschepalen is een klein dorp met veel jonge ouders. Het dorp heeft één grote speeltuin waar alle kinderen samenkomen, avonturen beleven en groot worden. De speeltuin aan de Lytse Leane is voor alle kinderen van 0 – 12 de plek om vrienden te maken, onbezorgd te spelen en zich verder te ontwikkelen. De speeltuin heeft toestellen met speelelementen voor alle leeftijden. Zonder een speeltuin is er voor de kinderen weinig veilige speelruimte. De wensen van de kinderen zijn meegenomen in het nieuwe voorstel.”

Groter geheel

De vernieuwing van de speeltuin is volgens de groep belangrijk voor de leefbaarheid voor alle inwoners van Frieschepalen. De kinderen hebben een nieuwe speelplaats, (groot) ouders kunnen met de kinderen naar de speeltuin en ontmoeten andere dorpsgenoten. Het vernieuwen van de speeltuin wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de gemeente en de leverancier van de nieuwe toestellen.

„Waar we als werkgroep werkzaamheden zelf uit kunnen en mogen voeren pakken we dit op. De herinrichting en de beplanting wordt door de werkgroep uitgevoerd. Ook zijn we actief in het werven van fondsen om de volledige speeltuin te kunnen realiseren. Door regelgeving kunnen we helaas geen activiteiten uitvoeren om de nieuwe toestellen te plaatsen, het verwijderen van de oude toestellen is door de werkgroep uitgevoerd.” De totale kosten voor de toestellen zijn €48.110,-

De gemeente is nodig voor het herinrichten van het terrein. De leverancier voor het plaatsen van de toestellen(i.v.m. regelgeving) en ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk.