VN Douane Agent: afwachten wat Brexit brengt

DRACHTEN Smallingerland mag dan niet aan de grens liggen, er is wel een bedrijf dat nauw contact heeft met de douane. VN Douane Agent telt liefst zes medewerkers, maar hun werkzaamheden zijn voor de buitenwereld onzichtbaar.

Abe Vleeshouwer uit Gorredijk (70) heeft het bedrijf met een toenmalige collega opgezet. De medewerkers regelen internationaal goederenverkeer op elk gebied. Elk land heeft strikte wetgeving over import en export die vaak in een rap tempo verandert. Ondernemingen die internationaal zaken doen moeten zich aan die wetgeving verantwoorden, terwijl dit vaak niet hun corebusiness is.

Zo kan het gebeuren dat een ondernemer volkomen ten goeder trouw elektronische aangifte heeft gedaan. Maar omdat dit nogal een nauwkeurig en deskundig werkje is, sluipen er toch wat fouten in. Het gevolg is een boete of oplopende wachttijden bij de grens.

Rechten

„Als iets ingevoerd moet worden, regelen we invoerrechten en btw. Die betalen we voor derden, voor klanten. En als goederen naar China gaan, dan maken we de papieren in orde maken zodat het de EU uit kan en China in mag”, legt Vleeshouwer uit. Het gaat naast douanerechten om zaken als anti-dumpingrechten, compenserende rechten, landbouwbelastingen, omzetbelasting, accijnzen. De medewerkers van VN handelen alle douaneprocessen elektronisch af, volgens het landelijk verplichte Transit systeem, en verzorgen de in- en uitklaring. „Voordeel is, de douane kent ons”.

Het bedrijf begon aan de Loswal in Drachten, maar is sinds 1999 gevestigd aan de Roef. De laatste jaren is er veel handel met China, maar de Britse Brexit krijgt voor de Drachtster onderneming ook gevolgen. „Het wordt anders, ingewikkelder. Voor ons is het Verenigd Koninkrijk een ‘derde land’ geworden, vegelijkbaar met Zwitserland, Noorwegen en IJsland. Overal moeten papieren bij, je moet aangifte doen. Wij nemen bedrijven dat werk uit handen, je kunt het eigenlijk niet zelf doen. Wij zijn eigenlijk ook een incassobedrijf voor de belastingdienst.”

Meer werk

„Ja, door de Brexit komt er meer werk. Er komt een land bij waar veel handel mee gedreven wordt. Ik mag het misschien niet zeggen, maar we steunen Boris Johnson, wij zijn eigenlijk wel een beetje blij met de Brexit. Je krijgt een heel andere klantenkring. Die was nul, maar het moet nu nog komen. Iedereen is momenteel aan het aftasten. De Engelsen weten zelf ook niet helemaal hoe het gaat werken.”

Handel naar China en Amerika brengt ook veel werk met zich mee. „China is de werkplaats van de wereld. Er is trouwens veel meer veranderd, sinds er grenzen in Oost-Europa ‘weggevallen’ zijn. Vooral ten opzichte van Polen, en in mindere mate Roemenië en Hongarije. Wij zitten hier met ons kantoor in het binnenland, met lokale klanten. Dat is veranderd door internet. Ons werkgebied werd wel iets groter, Friesland en een stuk van Groningen en Drenthe. In feite tot Zwolle.”

Zo nu en dan komen minder gewenste handeltjes voorbij. „Tja, invoer van drugs, sigaretten, dat komt ook hier voor. Niet veel, want in het Westen zitten de mensen.”