Training politiek actief in Smallingerland

DRACHTEN Wie meer wil weten over politiek, of het iets lijkt om invloed te hebben op wat er gebeurt in de gemeente, of benieuwd is naar de lokale democratie, kan terecht bij de gratis training Politiek Actief.

Op vijf avonden wordt alles over democratie en politiek. De gemeenteraad van Smallingerland wil met inwoners samenwerken aan de lokale democratie en biedt daarom de training gratis aan. Iedereen is welkom, ook als je niet actief wilt worden in de politiek. De training biedt volgens de gemeente een uniek kijkje achter de schermen van de lokale politiek.

Onderwerpen

Aan bod komen het werken binnen de lokale democratie met raadsleden, burgemeesters en griffiers van de verschillende gemeenten. Theorie afgewisseld met praktische opdrachten over vragen als: Welke actieve rol kun je als inwoner pakken? Wat doet de Rijksoverheid en wat doet de gemeente? Wanneer is het college aan zet en wat zijn de bevoegdheden van de gemeenteraad?

Op het programma staan o.a. verkiezingen/politieke partijen, de gemeente en besluitvorming binnen de gemeente, taken en rollen van de gemeenteraad, de instrumenten van een raadslid, speeddaten met gemeenteraadsleden, overtuigend debatteren, basiskennis gemeentefinanciën en raadsvergaderingen.

De training is digitaal vanuit je eigen huis te volgen op een laptop, iPad of computer. De training wordt gegeven op woensdagavonden van 19.30 uur tot 22.00 uur vanaf 17 februari. Aanmelden kan tot 29 januari. Inwoners van de gemeente Smallingerland kunnen zich aanmelden bij griffie@smallingerland.nl .