De stap gezet naar een tiny house? Zo richt je deze het beste in

Aangeboden door: unive.nl

Hoera, je bent eruit: je tiny house komt er! Elke vierkante meter telt, dus hoe richt je je duurzame stulpje het beste in? En wat mag je écht niet over het hoofd zien?

We geven 4 slimme interieurtips en vertellen je waarom een opstal- en inboedelverzekering ook in een tiny house niet mag ontbreken.

Tip 1: Verzeker de boel

Begin bij de basics: zorg dat het snor zit met je woonverzekering. Met een passende inboedel- en opstalverzekering ben je goed verzekerd tegen schade aan zowel je woning als je spullen. Wel zo fijn als er eens een lekkage de kop opsteekt, bijvoorbeeld. Of bij schade door extreem weer, brand, diefstal of inbraak. Dat zijn allerlei zaken waar een tiny house extra gevoelig voor is, vooral als je woning van kwetsbare materialen is gemaakt of op een afgelegen locatie ligt. Een schadepost kan flink oplopen, maar met de juiste woonverzekering hoef je de rekening niet uit eigen zak te betalen. De eerste stap naar onbezorgd wonen.

Tip 2: Denk multifunctioneel

Een beperkt woonoppervlak vraagt om een slimme inrichting. Met multifunctionele meubels kun je veel ruimte besparen en alles uit je vierkante meters halen. Denk aan: een opklapbed-en-bank-in-één, een trap met opbergruimte in de treden, een bank met een opbergvak, of een bureau dat je kunt uitschuiven tot een volwaardige eettafel. Wees zo creatief en efficiënt mogelijk. En maak, als je geen twee linkerhanden hebt, je eigen multifunctionele meubels op maat. Op Pinterest vind je allerlei ideeën voor doe-het-zelf-projecten en Ikea-hacks voor unieke opbergoplossingen.

Tip 3: Minimaliseren = maximaliseren

Elke tiny house-bewoner weet: elke vierkante centimeter is kostbaar. Daarom is het belangrijk om het opruimen, opbergen en ontspullen goed onder de knie te krijgen. Een minimalistische inboedel, dus. Want de spullen die je niet hebt, niet koopt en niet bewaart, nemen ook geen schaarse ruimte in beslag. Denk Marie Kondo: geef alleen de spullen die je écht gebruikt en waar je écht gelukkig van wordt een plekje in huis. Probeer daarnaast ook zoveel mogelijk opbergruimte te creëren. Werk in de hoogte, bijvoorbeeld door een wandkast helemaal tot aan het plafond te laten reiken. Hang planken aan de muur en probeer de vloer zo vrij mogelijk te houden. Door seizoenskleding in vacuümzakken te bewaren, bespaar je makkelijk op kastruimte. Bovendien zijn je kleren daarin ook meteen beschermd tegen schimmel, vocht en motten.

Tip 4: Kleuren en materialen

Bedenk welk kleurenpalet je voor je interieur wil gebruiken. Speur Pinterest af voor tiny house-inspiratie en bewaar de voorbeelden waar je blij van wordt op je moodboard. Door de kleuren en materialen licht en luchtig te houden, creëer je ademruimte en rust in huis én oogt de ruimte groter. Met neutrale tinten als wit, beige, lichtgrijs of zand sla je bijna nooit de plank mis. Bovendien passen die prima bij natuurlijke en duurzame materialen zoals bamboe, kurk, rotan, riet, eikenhout en multiplex.