VV Drachten: eeuwfeest uitgesteld

Drachten Het eeuwfeest van VV Drachten wordt een jaar uitgesteld. In verband met de onzekere vooruitzichten met corona wordt het 100-jarig bestaan van de voetbalclub pas in april 2022 gevierd.

“We zijn verreweg de oudste club in de omgeving en willen dit feest graag groots vieren. We bestaan al sinds 21 april 1921”, aldus voorzitter Durk Meijer van VV Drachten. “Er wordt dan 100 jaar gevoetbald in Drachten. Om het feest een paar maanden vooruit te schuiven is te onzeker omdat je niet weet hoe het komt met corona. We hebben daarom besloten om het een jaar later te vieren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je zeker dat we het feest kunnen vieren”.

Om het 100-jarig bestaan toch onder de aandacht te brengen worden er volgend jaar wel een paar leuke en bijzondere dingen gedaan. “Zo komen we met een speciaal jubileumbiertje, we willen een authentiek jubileumtenue laten maken en een clublied ter ere van het eeuwfeest. Zo willen we de stemming er volgend jaar toch wat in houden. We kijken naar wat nog wel kan in 2021 en zo maken we er toch nog een beetje een speciaal jaar van”.

Symboolpolitiek

Voorzitter Meijer beaamt dat het absoluut niet leuk is om een voetbalclub te besturen in coronatijd. “Het is saai, stil en een uitdaging. Je moet zoeken naar mogelijkheden en dat vergt energie. Boven de 18 jaar mag er niet getraind worden in grote groepen. De A-selectie traint wel weer in kleine, vaste groepjes van maximaal vier personen. Maar alle beperkingen zijn niet goed voor de binding binnen de club”.

Ook begrijpt hij het beleid van de overheid niet als het gaat om de regels voor de verschillende sporten en andere segmenten in de samenleving. “Het is soms frustrerend om te horen dat er in een fitnessruimte wel 30 personen mogen komen, terwijl dit op het voetbelveld in de buitenlucht niet mag. Bewegen is goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Je maakt even een geintje en een praatje met elkaar. Ik snap dat de kantine niet open mag, maar soms lijkt het beleid van de overheid een beetje op symboolpolitiek. De winkelstraten zijn soms overvol, en bij IKEA staan de mensen in de rij om binnen te komen, maar er mag niet buiten gevoetbald worden op een groot veld. Soms begrijp ik het niet helemaal”, zegt Meijer hoofdschuddend.

Gelukkig gebeurt er bij de jeugd onder de 18 wel heel veel, voegt de voorzitter er aan toe. “De jeugd is volop aan de gang. Het is belangrijk dat de jongeren tot 18 jaar bezig zijn en niet alleen thuis zitten of op straat om hangen. Het is een prestatie wat het jeugdbestuur voor elkaar krijgt. Daar wordt je blij van. De jeugd merkt er zo weinig mogelijk van en dat is fantastisch. Sociaal contact is belangrijk en de voetbalclub kan daar een belangrijke rol in spelen. De jeugd onder 18 jaar traint nog en er worden op zaterdagen leuke activiteiten georganiseerd. Het is echt heel leuk om te zien hoe het jeugdbestuur spelletjes en wedstrijdjes bedenkt voor de jongeren in het weekend. Zo hou je het aantrekkelijk”.

Kantine

Dat de kantine dicht moet is een grote financiële aderlating voor de club. “Het heeft ons wel rond de 50.000 euro aan inkomsten gescheeld dit jaar. Dat is veel geld en de kosten gaan gewoon door. Gelukkig zijn we financieel heel gezond, hebben we geen leningen uitstaan en kunnen we wel een stootje hebben. . Natuurlijk proberen we de financiële pijn wat te verzachten door mee te doen aan de Grote Clubactie, Rondjevoordeclub.nl en de Rabobankactie. We hebben ook een grote groep trouwe sponsoren. En onze leden zijn gelukkig ook heel trouw. We hebben zelfs een mooie aanwas van jongere leden dit jaar. Dat is heel mooi om te zien. Ondanks de corona is dit een groot aantal en dat doet je goed als club”.

Terwijl voorzitter Meijer langs het voetbalveld loopt, wordt er op het terrein druk gewerkt door een groepj oudere mannen. Ze werken in groepjes van drie tot vier personen aan het schoonmaken van de borden die rond de voetbalvelden hangen. Er wordt druk gescrobd en lol gemaakt. Eén groepje staat verderop het voetbalveld en het andere groepje staat bij de ingang van het terrein bij het schuurtje. “De bouwploeg is aan de gang. Dit zijn een aantal vutters, die klusjes doen op en rond het veld. Maar ook hier geldt dat er maar vier tegelijk in een groep bezig mogen zijn. Maar zo kijken we op het moment wat er wel kan en die mogelijkheden pakken we”.