‘Domblontjes’ winnen Waste Battle

GORREDIJK De Burgemeester Harmsma School stond drie dagen lang in het teken van de Waste Battle. De ‘slag’ is gewonnen door team ‘Domblontjes’.

Om zwerfafval te voorkomen gingen 88 eerstejaars leerlingen in groepjes tegen elkaar battelen. Met als einddoel om de beste oplossing te verzinnen om ons gedrag positief te beïnvloeden zodat zwerfafval kan worden voorkomen. Zwerfafval is een hardnekkig probleem waaraan mensen zich storen en wat het milieu zwaar belast. Daarnaast beïnvloedt het de leefomgeving in negatieve zin en kost het opruimen van zwerfafval veel geld. Zwerfafval ontstaat over het algemeen niet bewust. Het lijkt vooral een kwestie van onbewust kopieergedrag te zijn. Jongeren in groepsverband, recreanten en automobilisten zijn vaak de veroorzakers van zwerfafval.

Jongeren hebben zelf oplossingen bedacht om zwerfafval te voorkomen. Daarmee onderscheidt Waste Battle zich van andere zwerfafvalprojecten. De lesmethode die gebruik maakt van een gameachtig beloningssysteem en de inzet van partners bij de realisatie van het winnende idee. De voorrondes duurden drie dagen, de finale was vrijdagmiddag.

‘Mooi project’

Wethouder Jonkman: “De Waste Battle is een mooi project voor leerlingen van de Burgemeester Harmsma School. Ik ben blij dat de gemeente nu ook een zwerfafvalproject bij de middelbare school doet. Voor basisschool leerlingen wordt jaarlijks de Himmelwike georganiseerd.”

Tijdens de voorrondedagen gingen de leerlingen in groepjes aan de slag. De zes beste ideeën gingen door naar de finale. Het winnende team krijgt begeleiding om het idee waar te maken. Het blijft dus niet alleen bij een idee.