Tytsjerksteradiel: ‘nee’ tegen geweld tegen vrouwen

BURGUM Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes.

Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en eindigt op 10 december. Tytsjerksteradiel ondersteunt ook dit jaar deze actie.

Wethouder Andries Bouwman hees de speciale ‘Orange the World’ vlag eerder deze week bij het gemeentehuis. Deze vlag hangt van 25 tot en met 10 december aan de vlaggenstok. Wethouder Bouwman is blij dat er ook dit jaar aandacht wordt gevraagd voor dit probleem. ‘’In Nederland maakt slechts 45% van de vrouwen die te maken hebben met geweld hier melding van. Door in deze periode hier extra aandacht aan te besteden hopen we dat een groter deel van deze vrouwen dit wel melden bij de instanties’’, zegt Bouwman.

Thema 2020

Het thema van de Orange the World campagne in Nederland dit jaar is "Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd". Tytsjerksteradiel wil helpen het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken. Dit is extra belangrijk geworden in coronatijd , nu berichten van een toename van geweld achter de voordeur en cybergeweld binnenstromen vanuit de hele wereld. Daarom is samen met verschillende instanties de website www.geweldtegenvrouwenmelden.nl in het leven geroepen.

Naast dit platform kunnen vrouwen In Friesland ook anoniem om hulp en advies vragen bij Veilig Thuis. Niet alleen voor zichzelf, maar ook als er zorgen zijn om een ander. Chatten kan (anoniem) via www.veiligthuisfriesland.nl, op werkdagen van 09.00 tot 17.00. Daarnaast is de telefonische hulplijn van Veilig Thuis 24/7 beschikbaar: 0800-2000.