De Wiken krijgt prijs Energiestrijd

DRACHTEN De Wiken heeft de prijs van de Energiestrijd in ontvangst genomen tijdens de feestelijke prijsuitreiking met Syb van der Ploeg.

De prijsuitreiking van de Energiestrijd van Urgenda zou al in april van dit jaar plaatsvinden. Corona gooide roet in het eten, maar een dik half jaar later mocht woonzorglocatie De Wiken van ZuidOostZorg in Drachten op alsnog de prijs in ontvangst nemen. De Wiken wist in de winter van 2019-2020 de meeste energie te besparen in de landelijke energiewedstrijd van Urgenda. Met een feestelijk optreden van zanger Syb van der Ploeg werd de prijs afgelopen dinsdag 24 november uitgereikt.

“Fynt it ljocht syn wei, yn in nije dei”, klonk het uit volle borst vanaf de balustrades van De Wiken. Syb van der Ploeg kreeg de handen van de bewoners van het woonzogcentrum op elkaar tijdens het optreden dat door Urgenda aan De Wiken cadeau was gedaan. Eigenlijk was de hoofdprijs van de Energiestrijd een ‘Danspaleis’ geweest. Maar samen dansen met vrijwilligers, dat zit er in deze tijd helaas even niet in. Urgenda vond in Syb van der Ploeg een meer dan waardige vervanger. De Wiken organiseerde alles coronaproof en zo kregen de bewoners en medewerkers toch de mooie middag waar ze hard voor hadden bespaard.

Besparen

De Wiken wist van december 2019 tot maart 2020 meer dan 18% energie te besparen. Door de lichten niet onnodig te laten branden, de kachel lager te zetten waar dat kon en de zonnepanelen op het dak optimaal te gebruiken. “We deden het echt samen”, zegt welzijnscoach Japke Jongsma, die als Energiecoach de drijvende kracht was achter de Energiestrijd binnen De Wiken. “Ook onze bewoners deden fanatiek mee. We hadden zelfs twee echte Energieambassadeurs: twee dames die vol overgave onze medewerkers en andere bewoners aanspoorden om zuinig te zijn met energie.”

De Energiestrijd werd voor De Wiken meer dan een eenmalig avontuur. “Het idee achter de Energiestrijd, namelijk dat we zuinig moeten zijn op de wereld en dus op energie, zit hier nu echt tussen de oren. We doen nog steeds de lampen uit als dat kan, de kachel een graadje lager als er niemand is. Het is nu echt van ons”, aldus Jongsma.

Besmettelijk

“Dat is hier juist zo mooi om te zien”, zegt Christiaan Kuipers van Urgenda, “Vanaf de start van de Energiestrijd stond binnen De Wiken een enthousiast team klaar om energie te besparen. De slogan “Besparen is Besmettelijk” bleek achteraf ironisch, maar sloeg wel aan.”

Voor ZuidOostZorg blijft het niet bij deze ene Energiestrijd: dit jaar geeft de organisatie alle eigen locaties de kans om deel te nemen aan een eigen energiestrijd. “De Wiken is voor ons echt een voorbeeld dat navolging verdient,” zegt bestuurder Simone Meertens, “Duurzaamheid is voor ons een belangrijk onderwerp en als je er een spel van maakt dan is het ook nog leuk om er mee bezig te zijn.”