Inloophuis De Skulp in grote nood

DRACHTEN Inloophuis De Skulp in Friesland, met een locatie in Drachten heeft het zwaar. Er is inmiddels een actie gestart samen met IPSO en KWF.

Een groot aantal IPSO (Instellingen PsychoSociale Oncologie) Inloophuizen verkeert door de coronacrisis financieel in noodweer. De inkomsten zijn afhankelijk van onder andere de KWF Samenloop voor Hoop. Tijdens dit 24 uur durende wandelevenement komen jaarlijks duizenden mensen in actie voor onder andere de inloophuizen.

Vanwege de coronacrisis konden de Samenlopen ook in Friesland dit jaar niet doorgaan. Het gevolg is dat de inloophuizen van De Skulp in Friesland nu minder geld ontvangen. Inloophuizen De Skulp, de enigen in Friesland Het Koningin Wilhelmina Fonds is vooral bekend vanwege het inzamelen van geld voor kankeronderzoek; daarnaast is ook mentale ondersteuning van cruciaal belang voor de kwaliteit van leven.

Inzameling

De Skulp heeft inloophuizen (SkulpCafé’s) in Heerenveen en Drachten; in februari 2021 of eerder in Sneek en in mei 2021 eveneens in Leeuwarden. Om ervoor te zorgen dat de SkulpCafé’s de coronacrisis doorstaan, komen zij samen met KWF en IPSO in actie. Voor info over acties zie www.deskulp.nl

Het inloophuis is een onmisbare plek voor (ex-)kankerpatiënten. In Nederland leven zo’n 1 miljoen mensen met en ná kanker. Daar waar het in het ziekenhuis draait om het fysieke herstel, zorgt het inloophuis voor de emotionele nazorg. Het is een plek om thuis te komen, een verhaal te delen en een luisterend oor te vinden.

Lotgenoten

Ervaring van een gast: “Mijn ervaring met het SkulpCafé begon met een folder van de Skulp. Een praatje maken, vond het spannend om er naar toe te gaan. Praten over je ziekte, hoe kwetsbaar je bent. Maar het was heel gezellig. Kopje koffie, gezellig praten, een lach een traan, maar ook zeker humor.”

„Ontdekken dat het niet alleen praten is wat De Skulp doet, ook activiteiten, wandelen, workshops, of lezingen over allerlei onderwerpen. Samen met lotgenoten. Fijn om te weten dat je niet de enige bent, fijn om contact te hebben. Zeker in deze moeilijke tijden waar eenzaamheid toch op de loer ligt. Het zou zo fijn zijn dat we er met zijn allen weer van kunnen genieten”.