Hoe groot is de impact van Corona voor de zorg?

Aangeboden door: zorgkiezer.nl

De zorgsector heeft het zwaar te verduren gehad het afgelopen jaar. Covid-19 zorgde ervoor dat ze in een onvoorstelbare situatie terecht kwamen. Ze stonden onder heet vuur en moesten opeens snel en daadkrachtig handelen. Een lastige situatie, omdat niemand nog bekend was met deze situatie.

De hele zorg kreeg te maken met een omzetderving. Dit kwam door het virus en de patiënten die het als gevolg hadden, maar ook door vraaguitval vanwege de overheidsmaatregelen zoals de 1,5-meter, het opschalen van capaciteit en het afschalen van reguliere zorg. Dit heeft bijvoorbeeld ook invloed gehad op de zorgverzekeringen. Iedereen ging opeens hun zorgverzekering vergelijken. Gelukkig werd de zorgsector door zowel zorgverzekeringen als banken financieel sterk ondersteund.

Economische positie

Het vitale belang van de zorgsector voor de Nederlandse samenleving en economie is in de huidige tijd belangrijker dan ooit tevoren. Het aandeel van de zorgsector in de economie is rond de 12%. Maar liefst 16% van de beroepsbevolking werkt in de zorgsector. Het overgrote deel van het zorgpersoneel vindt dat zij tijdens de coronacrisis te zwaar belast zijn. Veel zorgaanbieders kunnen voorlopig geen zorg bieden, waardoor het omzetverlies in de zorgsector enorm zal oplopen.

Verandering in vraag

De ziekenhuizen hebben te maken met een stijgende vraag naar acute zorg door de corona-uitbraak. De planbare zorg, zoals knieoperaties, is bewust afgeschaald om ervoor te zorgen dat er meer capaciteit is. Er was opeens meer vraag naar andere zorg. Zorg waarmee de ziekenhuizen nog niet bekend waren. Verschillende zorgmedewerkers kregen dan ook opeens een andere functie. Anesthesiemedewerkers moesten bijvoorbeeld opeens op de IC werken, terwijl ze hier niet voor zijn opgeleid.

De grootste klappen

De grootste klappen waren er voor de tandartsen en fysiotherapeuten. Zij waren namelijk zo goed als gestopt tijdens het begin van de maatregelen die in maart waren genomen. In de ouderenzorg konden verschillende activiteiten opeens niet meer worden uitgevoerd. Denk hierbij aan dagbesteding. Daarnaast nemen in de verpleeghuizen de coronapatiënten fors toe. Een gevaarlijk gevolg van corona, omdat hier de grootste risicogroep zit en mensen de zorg hard nodig hebben.

Wil jij weten wat er voor jou (kostentechnisch) veranderd? Vergelijk dan eens de verschillende zorgverzekeraars via www.zorgkiezer.nl . Zo weet jij zeker dat je de juiste keuze in zorgverzekeraar maakt.