‘Gezelligheid is niet te koop’

Drachten – Hoe gaat het met de drukte voor Sinterklaas en zijn de plannen voor het feest rondom de Goedheiligman in dit speciale coronajaar anders dan anders? Een aantal winkeliers en mensen uit het winkelend publiek geven in Drachten hun mening.

De twee vriendinnen Ina Lijzenga en Rennie Glas lopen samen in de binnenstad van Drachten. Ze hebben netjes mondkapjes op en doen inkopen samen. Op de vraag of ze het Sinterklaasfeest dit jaar anders gaan vieren, antwoordden ze bevestigend. ‘We vieren het anders samen met de hele familie, maar dit jaar alleen met het gezin’, vertelt Rennie Glas uit Drachten. ‘Maar we gaan niet veel meer geld per cadeau uitgeven dan andere jaren’, voegt ze er aan toe.

Haar vriendin Ina Lijzenga, ook afkomstig uit Drachten, denkt dat ze dit jaar wel meer gaat genieten van het feest. ‘Sinterklaas vieren is altijd gezellig, maar omdat we nu in coronatijd niet veel anders hebben gaan we er meer van genieten denk ik. Dat zegt mijn gevoel’. Ook zij denkt niet dat ze extra veel gaat uitgeven dit jaar. ‘Gezelligheid is niet te koop’, voegt ze er aan toe. ‘Dat is niet in geld uit te drukken’.

Blijven komen

Jacco Lassche, eigenaar van een kledingzaak Paris2day, is lid van de Drachtster winkeliersvereniging Ha en Ie en hoopt dat de mensen blijven komen naar het winkelcentrum. Hij verwacht niet dat de mensen in grote massa’s naar Drachten zullen komen. Het advies van Hubert Bruls, voorzitter van de veiligheidsregio’s Nederland om mensen niet naar de stad te lokken met hoge kortingen voor Black Friday en Sinterklaas vindt hij dan ook niet van toepassing voor Drachten. ‘Drachten is geen Amsterdam. Bovendien houden we ons goed aan de RIVM-maatregelen en is de besmettingsgraad hier erg laag’.

De winkelier hoopt dat mensen de lokale ondernemers blijft steunen en niet alle cadeaus online gaan kopen. ‘De mensen kunnen gewoon blijven komen. We zijn open. De coronacrisis heeft al voor een terugloop gezorgd. Voor de detailhandel zou het de nekslag zijn als mensen allemaal thuis blijven’.

Speelgoed

Speelgoedwinkel Intertoys is positief over de Sinterklaasinkopen dit jaar. ‘Mensen komen eerder en geven ook hogere bedragen uit’, vertelt vervangend bedrijfsleider Niels van der Veen. ‘Mensen vinden het fijn om het speelgoed zelf in de winkel te bekijken. Ook gaan mensen er eerder op uit omdat ze door het thuiswerken al veel binnen zitten. ‘Ze kopen meer en duurdere cadeaus’, voegt medewerkster Chanella Manse er aan toe.

Anita Zandstra van Vulpunt Drachten ziet ook dat de drukte in de winkelstraat van Drachten is terug gelopen. 'Mensen lijken gerichter te winkelen. Alleen op zaterdag zie je nog wel mensen die voor de ‘fun’ aan het shoppen zijn. Wij zijn met koopavonden en koopzondagen niet meer open. Dat is onze eigen keuze, maar er zijn veel andere winkeliers die er voor kiezen om ook dan open te blijven’.

Bij de electronicazaak Expert is Black Friday al lang geregeld, vertelt verkoper Paul van Sonsbeek. ‘Wij zijn geen winkel waar heel veel mensen tegelijk binnen komen’. Aan het begin van de coronacrisis in maart werden er wel extra aankopen zoals vriezers en wasmachines gedaan. Mensen gingen minder op vakantie en kochten in plaats daarvan een nieuwe televisie. Maar in december zien wij nooit een grote piek. ‘Een televisie past niet in de schoen’, voegt hij er lachend aan toe.